Omfattande kryptobedrägerier sker bland tradinggrupper som manipulerar priser på några av de största kryptobörserna. Det framgår av en analys från Wall Street Journal.

ANNONS

Tradinggrupperna uppges ha tjänat minst 825 miljoner dollar de senaste sex månaderna genom så kallade pump and dumps. Analysen har identifierat 175 stycken sådana handelsmönster bland 121 olika kryptovalutor.

Enligt en advokat med fokus på kryptovalutor hos London-baserade RPC är kryptobörser oreglerade marknader, varför sådant marknadsbeteende kan genomföras ostraffat.

Analysen har även granskat Initial Coin Offerings (ICO) som har dragit in 20 miljarder dollar de senaste 18 månaderna, jämfört med 300 miljoner dollar mellan åren 2014 och 2016. Här förekommer det också pump and dumps och det nämns bland annat fallet med cloakcoin.

Den exakta siffran av tradinggrupper som ägnar sig åt pump and dump är oklart, men man har hittat 63 stycken aktiva grupper. De flesta opererar med hjälp av meddelandetjänsterna Telegram och Discord.

ANNONS
ANNONS

Den största tradinggruppen som analyserades var Big Pump Signal med över 74 000 följare på Telegram. Den är även den mest produktiva vad gäller pump and dump-upplägg och noterades för 26 stycken i analysen.