Enligt WHO har Ukraina fått rådet att förstöra smittoämnen i forskningslaboratorier för att förhindra oavsiktlig spridning av sjukdomar.

ANNONS

Världshälsoorganisationen, WHO, har rått Ukraina att förstöra farliga patogener, det vill säga smittoämnen, som finns i forskningslaboratorier på exempelvis landets smittskyddsmyndighet och universitet.

På torsdagen sade WHO till Reuters att rådet gavs för att förhindra ”alla potentiella utsläpp” som skulle kunna sprida sjukdomar bland befolkningen.

Virus, bakterier och svampar

WHO har inte avslöjat när de gav Ukraina rådet och de har heller inte gett någon information om vilka patogener som finns i de ukrainska laboratorierna, eller om Ukraina följer rådet, det skriver Financial Express.

Det kan handla om virus, bakterier eller svampar som kan orsaka sjukdom. WHO uppmanar både Ukraina och Ryssland att bidra till att alla patogener förstörs på ett säkert sått så att ingen smittspridning sker av misstag, det rapporterar Sveriges radio.

Har samarbetat i flera år

Enligt Reuters har biosäkerhetsexperter varnat Ryssland för att deras trupprörelser och bombningar av städer i Ukraina ökar risken för att sjukdomsalstrande patogener kan läcka ut om något laboratorium skulle skadas.

Enligt WHO har de i flera år samarbetat med Ukrainas forskningslaboratorier för att stödja säkerhetspraxis som hindrar att patogener släpps ut. Efter den ryska invasionen har Ukrainas laboratoriekapacitet ingått i ett växande informationskrig, skriver Financial Express.

Ryska påståenden

Der ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zakharova upprepade på onsdagen en långlivad konspirationsteori om att USA driver ett bioforskningslaboratorium i Ukraina. Detta har både Ukraina och USA tidigare förnekat.

Maria Zakharova påstod att ryska styrkor i Ukraina har hittat dokument som visar på försök att radera bevis på forskning om biologisk krigföring genom att förstöra laboratorieprover.

Dessa påståenden förnekades av en talesperson för Ukrainas president, liksom av talespersoner för den amerikanska regeringen, som menar att Ryssland kan använda dessa påståenden som en förevändning att använda kemiska och biologiska vapen i Ukraina, skriver Financial Express.

ANNONS
ANNONS

I dag, fredag, ska FN:s säkerhetsråd, på Rysslands begäran, sammankalla ett möte för att diskutera påståendena om USA:s biologiska aktiviteter i Ukraina.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Kremls påståenden om biovapen skrämmer Ukraina [Dagens PS]