Warren Buffett hoppar av som förvaltare i Bill and Melinda Gates Foundation. Han har också nått halvvägs med målet att ge bort sina pengar. 

För en dryg månad sedan berättade Bill Gates och Melinda French Gates att de ska skilja sig efter 27 års äktenskap. Då paret är bland de rikaste i världen blir bodelningen rejäl. Det har också skapat osäkerhet för deras stora välgörenhetsprojekt, Bill and Melinda Gates Foundation.

Nu kommer också nyheten om att den tredje och sista styrelseledamoten i stiftelsen, Warren Buffett, hoppar av Gates stiftelse. Oraklet från Omaha som han kallas lämnar styrelsen, men han fortsätter att donera pengar.

”I flera år har jag varit förvaltare – dessutom en inaktiv förvaltare – av endast en mottagare av mina tillgångar, Bill och Melinda Gates Foundation (BMG). Jag avgår nu från den tjänsten, precis som jag har gjort i alla andra styrelser än Berkshires.”

”Mitt fysiska deltagande behövs inte”

”Vd för BMG är Mark Suzman, ett enastående nytt tillskott som har mitt fulla stöd. Mina mål är 100 procent synkroniserade med stiftelsens och mitt fysiska deltagande behövs inte på något sätt för att uppnå dessa mål”, säger Warren Buffett i ett uttalande.

Samtidigt berättade han att han nått halvvägs med det mål han satte upp 2006 att ge bort alla sina aktier i sitt bolag Berkshire Hathaway till välgörenhet. Hans årliga donationer till 16 stiftelser har haft ett värde på 41 miljarder dollar, motsvarande 347 miljarder kronor, när de betalats ut enligt CNBC.

”En mycket bättre plats”

Han är fortfarande största aktieägare i Berkshire Hathaway med 39 procent av aktierna. Planen är att fortsätta ge bort aktier de kommande åren. 90-åringen tror på en ljus framtid, säger han.

ANNONS
ANNONS

”Jag är optimistisk. Filantropi kommer att fortsätta koppla mänsklig talang med ekonomiska resurser. Det kommer också näringsliv och myndigheter att göra. Varje kraft har sina särskilda styrkor och svagheter. Tillsammans kommer de att göra världen till en bättre plats – en mycket bättre plats – för framtida generationer.”

Läs mer: Ultrarika vill ge bort miljarder – hit går pengarna