Wall Street-toppar reser till Riyadh – Joe Biden kokar

Uppdaterad: 24 okt. 2022Publicerad: 24 okt. 2022
Riyadh
Saudiarabens kronprins Mohammed Bin Salman har bjudit in världens finanselit, däribland flera Wall Street-toppar. Allt medan USA:s president Joe Biden rasar över att Saudiarabiens planer att skära ner på råoljeproduktionen. (Foto: TT / montage)

USA:s president Joe Biden är i oljefejd med den saudiske kronprinsen, men det hindrar inte Wall Street-toppar från att träffa Mohammed Bin Salman i Riyadh.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under veckan flyger JPMorgan Chases vd Jamie Dimon och Goldman Sachs vd David Solomon, bland flera andra höjdare på Wall Street och bakdirektörer i Europa, till Saudiarabiens huvudstad Riyadh för att delta i ett “glittrande investeringstoppmöte”.

Inbjudan kommer från den saudiske kronprinsen Mohammed Bin Salman.

Det här berättar Bloomberg och konstaterar att det sker samtidigt som USA:s president Joe Biden är mäkta upprörd över att Saudiarabien trappar ner produktionen av råolja.

Beslutet i Opec+ om att minska oljeproduktionen riskerar enligt nyhetsbyrån att “orsaka bestående skador på de politiska relationerna mellan USA och Saudiarabien”.

Wall Street-topparna skakar av sig Joe Bidens vrede

Men Jamie Dimon och kompani tycks inte påverkas nämnvärt av det eller att Joe Biden hotar Saudiarabien med “konsekvenser” om råoljeproduktionen skärs ner trots USA:s invändningar i skarpa ordalag.

För Saudiarabien i allmänhet och den saudiske kronprinsen i synnerhet är det förestående investeringsmötet, Future Investment Initiative, ett sätt och locka miljarder dollar.

Det sker vid sidan av att klimatet mellan USA och Saudiarabien beskrivs som det värsta sedan mordet på regeringskritikern Jamal Khashoggi i oktober 2018.

Mohammed Bin Salman får nu möjlighet att “glänsa” då landets ekonomi växer med rasande fart.

Budgetöverskottet i Saudiarabien är det första sedan kronprinsen kom till makten, framgår det, och det innebär att betydande summor kan kanaliseras till aktiemarknaden och andra tillgångar globalt, skriver Bloomberg.

Detta gyllene tillfälle uppges amerikanska finanstoppar ha svårt att motstå, samtidigt som den saudiske kronprinsen får möjlighet att skryta om sitt påkostade megaprojekt Neom (se länk under artikel).

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Kina skickar delegation med 80 vd:ar till Riyadh

“Med denna typ av likviditet är det vettigt för amerikanska värdepappersföretag att öka sin närvaro”, säger Talal Malik, vd på det saudiska konsultföretaget Alpha1Strategy, till Bloomberg som uppger att få tecken visar på att de amerikanska finanstopparna tänker dra sig ur och avstå mötet i Riyadh.

Inte ens Vita husets anklagelser om att Saudiarabien är med och finansierar Rysslands krig i Ukraina, eller att landet medverkar till att blåsa upp bränslepriserna för amerikaner hindrar Wall Street-topparna från att delta i mötet med den saudiske kronprinsen.

Och det är inte bara bankdirektörer från USA som planerar att sluta upp, även den tidigare finansministern Steve Mnuchin och den tidigare seniora rådgivaren i Vita huset, Jared Kushner, uppges vara ett par av deltagarna på investeringstoppmötet i Saudiarabiens huvudstad.

Där utöver står, bland många andra, flera europeiska bankirer på inbjudningslistan. Bloomberg nämner att HSBC:s vd Noel Quinn är inbokad, liksom Societe Generale-chefen Frederic Oudea och Standard Chartereds vd Bill Winters.

Från Kina ansluter en delegation med över 80 vd:ar till Saudiarabien huvudstad för att vara med på investeringskonferensen.

Läs även: I skuggan av megaprojektet – tre dömda till döden

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS