Trots nya toppnoteringar i veckan syns tecken på att investerare på Wall Street backar och börjar dra ned på risken.

ANNONS

Det gick bra för Wall Street i veckan där storbolags­indexet S&P 500 nådde en ny toppnotering.

Samtidigt syns tecken på att investerare börjar dra ned på sina riskfyllda positioner, skriver Di. 

I rena siffror syntes det genom statistik från finansmyndigheten Finra som visade att belåningen på New York-­börserna gick ner med 4 procent i juli, jämfört med månaden innan.

Tecken på att investerare backar

Totalt handlade det om 844 miljarder dollar – en av de högsta siffrorna som uppmätts av Finra – men samtidigt ett tecken på en ny vändning.

Samma trend syns i Bank of Americas undersökning från i augusti – som visar att fondförvaltare minskar sin exponering mot bland annat råvaru- och energibolag.

Samtidigt tror allt färre i undersökningen, 27 procent, att den globala ekonomin kommer att fortsätta starkt framåt,  vilket var den lägsta siffran sedan april 2020.

Bank of Americas undersökning visar än så länge inga tecken på att fondförvaltarna börjat dra ned exponeringen, men varnar för att intresset för aktier kan svänga inom kort.

”Allokeringen till aktier toppar och ligger efter de lägre tillväxtförväntningarna men en orädd Fed kan stå emot lägre aktiepriser”, skriver storbanken.

Högre kostnader

Intresset för bolag med höga nettomarginaler är på uppgång enligt Sean Darby, global aktiestrateg på Jefferies.

ANNONS
ANNONS

Enligt honom kan det innebära att bolagen skjuter över högre inköpskostnader på kunderna inom kort.

”Vid någon punkt kommer det vara svårt att föra vidare högre kostnader utan att nödvändigtvis se efterfrågan sjunka i den reala ekonomin. Ledtrådarna inför en betydande korrektion på aktiemarknaden kommer att synas i krympande marginaler,” kommenterar han.

Läs mer: Aktierna att satsa på enligt analytikerna på Wall Street