Stockholmsbörsen rusade på torsdagen efter resultatet i Georgias senatsval. AB Volvo var gårdagens stora börsvinnare. ”Ur ett börsperspektiv är det här det bästa scenariot”, säger Danske Banks strateg.

ANNONS

Valresultatet, där det står klart att Demokraterna tar kontroll över den amerikanska senaten, fick se verkstadsjättarna på Stockholmsbörsen rusa till nya rekordnivåer på torsdagen.

Om ett par veckor tar dessutom Joe Biden över som president – och öppnar då upp för tunga stimulanspaket.

Volvo lyfte rejält

Lastbilstillverkaren Volvo lyfte till ny högstanotering och steg med fem procent, och ur ett rent börsperspektiv kan det inte bli mycket bättre, enligt Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank.

”Demokraterna har majoritet i båda kammarna i kongressen, vilket gör att de kan driva i genom större stimulanser”, säger hon till Di.

Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken, säger till Di att chanserna nu ökar ”för en mer expansiv finanspolitik i USA”.

Även verkstadsjätten Sandvik tog ett glädjeskutt på börsen med en uppgång på över sex procent, och nästan lika bra gick det för SKF och ABB – som båda ökade med omkring fem procent.

ANNONS
ANNONS

Kan vända igen

Börsens uppgång på sistone, som förutom senatsvalet har reagerat positivt på  Biden som vald president, vaccin mot covid-19, och att brexitavtalet kom i hamn, kan mycket väl vända snart igen.

Nu är marknaden känslig för bakslag, varnar Maria Landeborn, som trycker på osäkerheten kopplad till vaccinationsprocessen.

Lars Söderfjell håller med, och säger att 2021 kan innebära svängningar på världens finansmarknader, och beskriver en marknad som befinner sig i en ”vaccineufori”.

”Vad händer när hushållen kommer ur pandemin och ekonomin öppnar upp igen? Det gäller att ha realistiska förväntningar på det här börsåret – en totalavkastning på 7–8 procent är nog rimligt”, säger han.

Läs mer: 2021 kan bli ett ekonomiskt toppår

 

 

ANNONS
ANNONS