Dagens PS

Volvo Cars ökar i Europa men backar i USA

EX30 visas upp i Kina.
Volvo Cars visar upp EX30 i Kina, där bolagets framgångar ännu har uteblivit trots landets massiva elbilsmarknad. Desto bättre har det gått i Europa. (Foto: Ng Han Guan / AP / TT)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 05 juni 2024Publicerad: 05 juni 2024

Volvo Cars har som mål att öka försäljningen 2024 med 15 procent, ett mål som verkar ligga bra till när bolaget presenterar sina siffror för maj månad.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När Volvo Cars (börskurs Volvo Cars) stängde böckerna för maj hade försäljningen ökat med 13 procent jämfört med samma månad i fjol och man sålde 68 000 bilar. Ökad försäljning av el- och hybridbilar står för en stor del av ökningen, och företagets börskurs hade gått upp omkring 3 procent klockan 13 på onsdagen.

Särskilt bra har det gått på den europeiska marknaden som ökade med hela 27 procent, medan siffrorna i de viktiga marknaderna USA och Kina istället sviktar med 5 procent och 1 procent.

Volvo Cars elbilar viktig del i ökningen

Bolagets globala försäljningen av el- och hybridbilar ökade med hela 37 procent och utgör i maj 48 procent av bolagets bilförsäljning – detta trots den oerhört svaga försäljningen på den kinesiska elbilsmarknaden, som trots allt är världens största elbilsmarknad.

Ökningen ligger i linje med bolagets ambition om att elfordon ska utgöra 50 procent av försäljningen till mitten av decenniet. Till 2030 ska hela bolagets fordonsflotta vara elektrifierad.

Månadens bästsäljare är fossildriven

Bilen som sålde bäst för Volvo Cars i maj var XC60, följd av XC40 och därefter kom den för i år nya EX30, en lite nättare eldriven SUV.

“Det är fantastiskt att vi har ännu en månad av stabil tillväxt, det är ett bevis för styrkan i varumärket. Det är också betryggande att se hur väl konsumenterna tar emot EX30, som snabbt har blivit en av de bäst säljande elbilarna i Europa”, säger Volvo Cars försäljningschef och vice VD Björn Annwall i ett pressmeddelande.

ANNONS

Läs mer: Volvo Cars’ May sales rise 13%, boosted by electric vehicles (Reuters)
Läs även: Teslas fabrik på paus – igen (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS