Flera bolag som kontrolleras av Geelys och Volvos huvudägare Li Shufu är registrerade i skatteparadis som Caymanöarna och brittiska Jungfruöarna, avslöjar SVT. 

ANNONS

Inför börsnoteringen av Volvo Cars har SVT granskat den snåriga ägar- och bolagsstrukturen bakom ägarbolaget Geely. De finner att tre av bolagen som kontrolleras av huvudägaren Li Shufu är registrerade i kontroversiella skatteparadis.

Volvo Cars samarbetspartner Geely Automobile Holdings är börsnoterat på Hongkong-börsen, men är registerat på det brittiska territoriet Caymanöarna, som räknas som ett av de mest problematiska i skatteparadisvärlden, enligt SVT.

Två bolag på brittiska Jungfruöarna

Li Shufu kontrollerar sitt ägande i det bolaget genom Proper Glory Holding där han är största ägare. Proper Glory Holding är i sin tur registrerat på brittiska Jungfruöarna – ett annat kontroversiellt skatteparadis, som nyligen var aktuellt i avslöjandena kring Pandora Papers som Dagens PS rapporterat om.

Proper Glory Holding ägs av Volvos kinesiska moderbolag Zhejiang Geely Holding där Li Shufu är största ägare, samt Geely Group Limited. Det senare bolaget ägs också av Li Shufu samt hans bror och en av koncernens vd:ar. Även detta bolag är registrerat på brittiska Jungfruöarna, skriver SVT.

”Som en multinationell företagsgrupp verksam över stora delar av världen följer vi alltid de lagar och regler som gäller på respektive marknad. Vi har också en tydlig och transparent process kring detta”, svarar Geelys presskontakt SVT i ett mejl. SVT har inte kunnat nå Li Shufu för att ställa frågor om bolagen i skatteparadis.

”Skattepengar kan hamna hos kinesiska staten”

Den socialdemokratiske riksdagsledamoten Ola Möller riktar hos SVT kritik mot upplägget där Li Shufu har bolag i skatteparadis i kombination med att Volvo Cars tagit emot en halv miljard kronor i permitteringsstöd under pandemin från den svenska staten.

ANNONS
ANNONS

”När man har fått offentliga stöd är det ju extra viktigt att man hela tiden är fullt transparent hela vägen bak. Skattepengar som vi har betalt till Volvo kan hamna hos kinesiska staten. Vi vet inget om det”, säger han till SVT.

Läs även: 200 svenskar identifieras i nya Pandora Papers-läckan [Dagens PS]