Trumps administration har diskuterat flera olika strategier kring USA:s satsning på 5G-tekniken då världsettan Huawei är svartlistat i landet. Företrädare för regeringen ska ha konsulterat amerikanska teknikjättar, riskkapitalfirmor och veteraner inom telekombranschen.

ANNONS

Idéer som har lyfts fram är att få stora amerikanska teknikbolag så som Cisco att förvärva till exempel Ericsson eller Nokia, enligt uppgifter till Wall Street Journal.

Cisco ska dock ha uttryckt att man inte är intresserat av att köpa en verksamhet med låga marginaler.

Det har även diskuterats att ge Ericsson och Nokia skattelättnader och exportfinansiering, eller att ge stöd till riskkapitalfirmor som kan köpa ut något av de europeiska telekombolagen från börsen. Andra förslag gäller stöd för öppen nätverksteknologi som gör det lättare för amerikanska startups att utveckla ny teknik för 5G-utrustning.

”Idéerna visar hur långt USA är beredd att gå i sin kamp med Kina om vem som kommer att förse världen med avancerad teknik”, skriver WSJ.

Nyligen sade Ericssons vd Börje Ekholm till Bloomberg TV att han inte skulle vara bekväm med att ha USA som en kontrollägare i bolaget.

ANNONS
ANNONS

Den amerikanska justitiekanslern William Barr uppgav tidigare i år att USA borde överväga att investera i Ericsson eller Nokia. Bakgrunden är att man vill förhindra att 5G kontrolleras av kinesiska teknikbolag.

Det svenska investmentbolaget Cevian, som är storägare i Ericsson, har tidigare uppgett att det är bra att utreda frågan om USA vill investera i telekombolaget.