Virkespriser kan skena om kriget fortsätter

Uppdaterad: 20 mars 2022Publicerad: 20 mars 2022
virke
Virkespriserna kan skena om den ryska exporten avstannar, förutspår flera analytiker. (Foto: Sofia Ekström / SvD / TT )

Virkespriser i Europa kan hamna på historiskt höga nivåer i och med kriget i Ukraina.

ANNONS
ANNONS

Det uppger Danske Banks skogsanalytiker Johan Freij till Göteborgs-Posten. Det här är en tendens som skapar osäkerhet inom byggsektorn.

Redan under pandemin rusade svenska virkespriser, när många ville starta olika byggprojekt. Som mest ökade priserna med 139 procent. När den trenden hade avmattats kan kriget göra trä till en bristvara och öka kostnaderna igen – nu ännu mer.

Det är importen från Ryssland till Europa som kan påverka priserna. I dag importerar Europa 8 miljoner kubikmeter trä från Ryssland, Ukraina och Belarus. Ryssland exporterar också mycket trä till bland annat Kina. Men kriget ökar på osäkerheten när det gäller virkespriser.

Det påverkar byggindustrin, men också hemmafixare.

Ingen vet var virkespriser landar

”I det korta perspektivet har vi redan sett höjda energi- och bränslepriser som ökar kostnaderna, säger Johan Freij.

Han säger att det inte riktigt finns någon ersättning för den ryska trävaruimporten till Europa, vilket kommer att fördyra en del byggen. I dagsläget menar Johan Freij att det är omöjligt att veta hur det blir med importen.

”Ökar kostnaderna kraftigt totalt blir situationen allvarlig. Vi får ingen tillväxt och ingen som vågar investera”, säger han till Göteborgs-Posten.

Tanja Rasmusson, näringslivschef hos Byggföretagen, bekräftar att läget inom byggsektorn är allvarligt, eftersom alla priser just nu ökar och ingen riktigt vet var prissättningen kommer att landa. Hon menar att det rör sig om ett multiproblem i branschen.

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS