Trots pandemin ser det ljust ut för bokslutssäsongen. Vinsterna för fjärde kvartalet på aktiemarknaden ser ut att bli lika höga som för ett år sedan.

ANNONS

Det har varit många frågetecken i fjol, men trots det verkar de största bolagen tuffa på som vanligt och redovisa vinst – för fjärde kvartalet 2020.

Analytikerna räknar, enligt Di, med att de 30 omsättningsmässigt största bolagen redovisar en oförändrad vinst – jämfört med motsvarande kvartal ett år tidigare.

Genomförde besparingar

Att de lyckas hålla sig starka beror på att storbolagen genomförde besparingar när pandemin först slog till. Det resulterade i bättre rörelsemarginaler än förväntat under tredje kvartalet.

Den 29 januari kommer bolag som Atlas Copco, H&M, Ericsson och Telia, med ett sammanlagt börsvärde på nära 1 700 miljarder kronor, rapportera.

Det råder dock frågetecken kring om besparingsvinsterna är beroende av statliga stödåtgärder, samtidigt som råvarupriserna, på till exempel olja, skjuter i höjden – vilket i de flesta fall leder till ökade kostnader för bolagen.

Inga utdelningar

Den stora frågan som många ställer sig är i vilken riktning bolagen går i frågan om utdelningar. Det var många som frös inne under 2020, och samtidigt som pandemin håller kvar sitt grepp om världen så är det få som tror på några stora utdelningar.

Läs mer: Di tipsar: Läge att fynda verkstadsbolag

ANNONS
ANNONS