VD:n förklarar vad som påverkar resultatet negativt. Börsen straffar bolaget.

ANNONS

Husqvarna har en blytung morgon efter rapportbesvikelsen. Aktien är ned med 2,8 procent i skrivande stund.

Rörelseresultatet landar på minus 1.104 miljoner kronor och även om omsättningen hamnar något över förväntan (6.470 miljoner kronor) så  är rapporten svag.

"Ökade kostnader för råvaror, tullar och logistik, samt fortsatta investeringar i strategiska tillväxtinitiativ hade en negativ påverkan på resultatet", skriver vd Kai Wärn (bilden) i en kommentar. (Foto: TT)
”Ökade kostnader för råvaror, tullar och logistik, samt fortsatta investeringar i strategiska tillväxtinitiativ hade en negativ påverkan på resultatet”, skriver vd Kai Wärn (bilden) i en kommentar. (Foto: TT)

Justerat för valuta är omsättningen för verkstadsbolaget dessutom oförändrad, framgår det på Di.se.

Resultatet hamnar på minus 282 miljoner kronor exklusive omstruktureringskostnader på 822 miljoner kronor. Analytikerna hade kalkylerat med ett justerat rörelseresultat på minus 299 miljoner kronor, enligt en sammanställning från Bloomberg.

Justerat för jämförelsestörande poster uppgick rörelsemarginalen till minus 4,4 procent, en försämring med 3,3 procentenheter jämfört med motsvarande kvartal 2017.

”Ökade kostnader för råvaror, tullar och logistik, samt fortsatta investeringar i strategiska tillväxtinitiativ hade en negativ påverkan på resultatet”, skriver vd Kai Wärn i en kommentar.

Kai Wärn fortsätter:

ANNONS
ANNONS

”Det är en rejäl resa vi har framför oss men vi känner oss betydligt bättre förberedda för uppgiften i år än vi gjorde 2018”.

Samtliga divisioner utom Construction redovisar ett negativt rörelseresultat, exklusive jämförelsestörande poster.

Stockholmsbörsen är på plus just nu. Alfa Laval faller emellertid tungt, aktien är ned med hela 5,6 procent på en svag rapport medan Assa Abloy, som levererat en stark resultatrapport, stiger med över 5 procent.