Dagens PS

Vinglig sommar på börsen: "Det kommer vara spretigt"

Vinglig sommar på börsen: "Det kommer vara spretigt"
Det kommer att bli en spretig sommar på börsen, enligt Swedbanks aktiestrateg. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 28 juni 2022Publicerad: 28 juni 2022

Sommaren ser ut att bli volatil på börsen, men det går inte att dra alla sektorer och bolag över en kam. Det säger Swedbanks aktiestrateg Robert Oldstrand.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Börsen kan se fram emot en vinglig sommar. Enligt Swedbanks aktiestrateg skiljer det tydligt mellan det marknaden förväntar sig, och vad bolagen själva prognostiserar.

”Med tanke på omvärldsproblematiken har analytikernas estimat på aggregerad basis varit synnerligen motståndskraftiga, vilket visar sig i en kraftig kontraktion i värderingsmultiplar världen över”, skriver Robert Oldstrand i en marknadsuppdatering enligt Affärsvärlden.

“Med det sagt, en rimlig förväntning är ändå att merparten av bolagsestimaten kommer justeras ned inför kommande rapportperiod”, fortsätter Oldstrand.

Pandemi och komponentbrist

Pandemins följder fortsätter att påverka. Kinas nedstängningar har fortsatt längre än någon väntat sig. Följderna av det drabbar framför allt producerande sektorer och bolag, enligt Affärsvärlden.

Robert Oldstrand konstaterar att företag redan nu kommit med vinstvarningar. Det är troligt att fler företag kommer med vinstvarningar, och det beror inte enbart på pandemin. Det råder komponentbrist, och det kommer att påverka bolagen och därmed börsen.

Tror på sänkta prognoser

Summerar vi detta är det rimligt att återigen tro att vi kommer ha ett negativt ´revideringsmomentum´ i vinstprognoserna inför rapportperioden, men samtidigt är det svårt att dra alla sektorer och bolag över en kam”, säger Robert Oldstrand.

ANNONS

“Det kommer vara spretigt mellan vilka som drabbas och vilka som förväntas drabbas.”

Börsen volatil i sommar

Oldstrand framhåller att det inte är enbart inflationen och Riksbanken som påverkar bolagen. Till det kommer efterfrågan, och kompensation för högre kostnader. Hur mycket risk investerare vill ta på börsen hänger tätt i hop med dessa faktorer. Att konjunkturen bromsat kommer att inverka på börsen.

Enligt Oldstrand är det “upplagt för att sommarbörsen kommer bli en volatil historia, både när det kommer till uppgångar såväl som nedgångar.”

Läs även: Fondförvaltaren: Låg risk avgörande för lyckade investeringar 

Läs även: Börsens värsta halvår på 90 år 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS