JPMorgan Chase tror att den kritiska punkten för en recession i USA:s ekonomi redan passerats, oberoende av Feds räntebeslut.

ANNONS

Nu finns det ingen ”återvändo”, enligt JPMorgans strateger.

Krascherna och krisen i bankerna på senare tid har vridit klockan tillbaka.

Förhoppningarna som fanns kring en tillbakagång av inflationen och en starkare ekonomi har grusats på bara två veckor av intensiv bankturbulens.

Det här skriver Fortune och konstaterar synen på den finansiella stabiliteten nu skakar i sina grundvalar.

Även om spridningseffekterna av bankkollapserna kan begränsas hotar ”bestående skador för det amerikanska finansiella systemet”, heter det.

JPMorgan: Skadan redan skedd för USA:s ekonomi

Enligt JPMorgans strateger – med Marko Kolanovic i spetsen – är det nu mer osannolikt att USA:s centralbank Federal Reserve lyckas få till stånd en mjuklandning av ekonomin.

Med haveriet i Silicon Valley Bank och sedan Signature Bank – och fortsatt hög risk i akuthjälpta First Republic Bank – råder stor osäkerhet om övriga banksektorn ska smittas, skriver Fortune.

ANNONS
ANNONS

Den amerikanska tidskriften citerar USA:s finansminister Janet Yellen, som på tisdagen lovade att regeringen är beredd att kliva in om problemen blir markanta för andra banker och om det visar sig ”utgör risk för smitta”.

”Även om centralbanker framgångsrikt begränsar smittan ser kreditvillkoren ut att stramas åt snabbare på grund av påtryckningar från både marknader och tillsynsmyndigheter”, skriver samtidigt JPMorgans analytiker.

Läs även: Fondförvaltarna övertygade: Nu blir det stagflation [Dagens PS]