Dagens PS

Varnar Fed: Ni slår ekonomin i spillror

Fed
Toppstrateg varnar nu Fed med bossen Jerome Powell (bilden) för att USA:s ekonomi går sönder om räntesänkningarna dröjer för länge. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 16 apr. 2024Publicerad: 16 apr. 2024

Om USA:s centralbank Fed låter räntorna förbli lika höga som i dag till 2025 kommer “fler saker gå sönder” i ekonomin, varnar toppstrateg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Om Federal Reserve inte vidtar åtgärder mot de höga räntenivåerna stundar “stormiga vatten” för USA:s ekonomi, enligt Altaf Kassam, State Streets chef för investeringsstrategi i EMEA (Europa, Mellanöstern och Afrika).

De klassiska penningpolitiska mekanismerna har “gått sönder”, hävdar han i en CNBC-intervju.

Värre blir det om räntorna stannar kvar på nuvarande nivåer fram till 2025 när det är dags för en omfattande refinansiering.

Just nu känner konsumenter med i huvudsak bolån och skuldsatta företag inte av de högre räntorna, men det kommer att märkas senare, enligt toppstrategens farhågor.

Penningpolitikens mekanismer har gått sönder

“Den traditionella överföringspolitiska mekanismen har gått sönder, eller fungerar inte lika bra”, säger Altaf Kassam till den amerikanska nyhetskanalens “Squawk Box Europe”.

Efter bakslagen med inflationen har hoppet om amerikanska räntesänkningar inom kort grusats.

Flera av Feds beslutsfattare har till marknadens förtret slagit fast att det inte brådskar med räntesänkningar då både ekonomin och arbetsmarknaden uppvisar styrkebesked.

ANNONS

När optimismen spirade som mest kring räntorna, det var inte alls länge sedan, var prognosen att Federal Reserve skulle komma in med sex eller till och med sju räntesänkninar i år.

Detta sjönk sedan till tre sänkningar och nu räknar både Bank of America och Deutsche Bank med att det endast kommer en räntesänkning i år. I december, uppger CNBC.

State Street står emellertid fast vid sin prognos om att Fed gör en räntesänkning redan i juni.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS