Pengar är en av samhällets viktigaste institutioner. Men att det finns bankomater på ovanliga ställen och ett supertungt mynt är några fakta du kanske inte visste om pengar och ekonomi.

ANNONS

Till att börja med har man inte alltid använt mynt och sedlar som pengar. I stora delar av världen använde man till en början skal ifrån snäckor som valuta. Det finns exempel på detta i stora delar av världen, alltifrån Afrika, Asien, till Australien och Nordamerika. Värdet bestämdes helt enkelt efter tillgång och efterfrågan. Ju längre ifrån källan snäckorna fanns, desto mer steg värdet för snäckorna, skriver Vintage News.

Antarktis har också en uttagsautomat

Det finns faktiskt en bankomat på Antarktis. Under högsäsong är 1.000 forskare på plats på kontinenten, så självklart behövs pengar till att köpa kaffe och hamburgare, enligt Mental Floss. 

Den minsta sedeln som någonsin skapats för en nationell valuta är den rumänska 10-bani-sedeln som trycktes 1917 med Ferdinand I av Rumänien som avbildning. Den var endast 27.5 mm x 38 mm, skriver World Record Academy.

Det finns även extrema varianter av mynt. Världens största guldmynt i världen just nu är 80 centimeter i diameter, är 13 centimeter tjock och väger över 1.000 kg (!). Den är myntad i Australien och tros vara värd 1 miljoner australiensiska dollar. På myntet syns en stor känguru, enligt Guinness World Records.

Briljerade med 100 kameler packade med guld

Vem är egentligen världens rikaste person genom tiderna? Det finns naturligtvis svårigheter med att räkna ihop hur mycket olika mängder tillgångar skulle vara värda i dagens penningvärde. Men är det John D. Rockefeller eller möjligen Bill Gates? Ett lite oväntat namn som brukar föreslås är Mansa Musa I (1280-1337), härskare i det dåtida västafrikanska riket Mali. Han tros ha varit god för 400 miljarder amerikanska dollar. Under sin pilgrimsresa till Mecka sägs han ha haft en karavan med 100 kameler packade med guld, skriver Finance Monthly.

ANNONS
ANNONS

Skriften tros ha uppkommit av praktiska skäl för att hålla reda på ekonomin. De äldsta skrifterna består nämligen av bokföring i det gamla Mesopotamien i dagens Irak, enligt Tekniska museet.