Dagens PS

Världens rikaste förlorade 120 miljarder – på en dag

Världens rikaste
Världens rikaste person Bernard Arnault. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 24 maj 2023Publicerad: 24 maj 2023

Världens rikaste person, Bernard Arnault, hade en kämpig tisdag. Hans LVMH och hela lyxbranschen föll på börsen och han förlorade hela 120 miljarder kronor – på en enda dag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under större delen av 2023 har Bernard Arnault haft nöjet att se sin stora rikedom bli ännu större när lyxaktier som hans LVMH rusat på börsen. LVMH är en koncern med en stor portfölj av kända lyxvarumärken som Louis Vuitton, Christian Dior och Dom Pérignon.

Med rusningen på börsen har Arnault också blivit världens rikaste person, då han passerade Teslas Elon Musk. Han blev också den tredje personen i världen och den förste i Europa som nått en förmögenhet på över 200 miljarder dollar.

Efterfrågan på lyxvaror sjunker

Men under tisdagen blev det ett rejält bakslag för Arnault och hans bolag. Som Dagens PS rapporterat föll lyxbolag som LVMH, Hermès och Gucci ordentligt på börsen på information om att efterfrågan på lyxvaror sjunker i Kina och USA.

Lyxsektorn tappade 30 miljarder dollar, motsvarande 320 miljarder kronor, i börsvärde på tisdagen. LVMH föll 5 procent på Parisbörsen på en dag. För Arnault personligen innebär det en förlust på 11,2 miljarder dollar, motsvarande 120 miljarder kronor, rapporterar Bloomberg.

Även på onsdagen fortsätter LVMH falla på Parisbörsen. Vid 10.30-tiden var aktien ned 1,6 procent.

Världens rikaste fortfarande rejält upp i år

Sett till hela året har lyxbolagen, LVMH och Arnault fortfarande ett väldigt bra år. Arnault har en fortfarande förmögenhet på runt 190 miljarder dollar, motsvarande över 2 000 miljarder kronor, och den har ökat med mer än 300 miljarder kronor i år. LVMH är upp över 20 procent i år och lyxsektorns MSCI Europe Textiles Apparel & Luxury Goods Index är upp över 25 procent för året.

Läs även: Slut på börsrally – lyxbolagen tappar miljarder

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS