Zimbabwes centralbank satsar på ett nytt – eller snarare gammalt – sätt att försöka råda bukt på skyhög inflation och valutakris. De tänker prägla guldmynt, och samtidigt göra amerikanska dollar till legalt betalningsmedel. 

ANNONS

Styrräntan hos centralbanken i Zimbabwe har mer än dubblats den senaste månaden, till 200 procent. Den årliga inflationen i landet ligger på 190 procent.

Den zimbabwiska dollarn har också fallit kraftigt jämfört med andra valutor under året. En amerikansk dollar är värd 357 så kallade zimdollar i skrivande stund – det nya försöket till en ny valuta introducerades i juni 2019 efter att tre tidigare försök zimbabwiska dollar slutat med att hyperinflationen gjort dem värdelösa. Den tredje zimbabwiska dollarn övergavs 2009.

För att försöka råda bot på hyperinflationen och valutafallet tänker centralbanken nu utfärda guldmynt för betalningar i landet, rapporterar Reuters.

Guldmynten kommer att kallas ”Mosi-oa-Tunya Gold Coin”, som betyder ”röken som åskar”, en referens till Victoria-fallen mellan Zimbabwe och Zambia. De ska finnas tillgängliga från och med 25 juli och ska innehålla ett troy-uns 22-karat guld per mynt, motsvarande 31,1 gram enligt måttet för ädelmetaller som går tillbaka till medeltiden.

Samtidigt tänker centralbanken i Zimbabwe göra den amerikanska dollarn till ett officiellt betalningsmedel i fem år för att höja förtroendet för landets ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Zimbabwes tyrann död – blev 95 år gammal [Dagens PS]