Dollarn har gått från rekordstyrka till snabb nedgång under 2025. Valutamarknaden skiftar ovanligt snabbt tillsammans med bilden av USA.
Flykten från dollarn fortsätter när USA förlorar status


Mest läst i kategorin
Det senaste slaget mot dollarn och USA:s ekonomi var att man förlorade sin starka kreditvärdighet hos Moodys i helgen. Dollarn svarade med ett markant tapp och marknaden sålde av amerikanska statsobligationer igen.

Den stora orsaken till det förlorade förtroendet för dollarn och för USA:s ekonomi är den enorma och snabbt växande statsskulden. Hittills saknas en trovärdig plan för att hantera den, och problemet blir bara större och större.
”Medan vi erkänner USA:s betydande ekonomiska och finansiella styrkor, anser vi att dessa inte längre fullt uppväger nedgången i finansiella nyckeltal”, skriver Moody’s i sitt utlåtande enligt Financial Times.
Valutamarknaden har fäst blickarna mot andra alternativ, där Svenska kronan har varit en av årets vinnare. Men det finns flera valutor som fått ny glans 2025.
Läs även: Oväntad vinnare: Handel med valutor rusar. Dagens PS
Rekordinflöde i Japan när kapital flyr från USA
Utländska investerare pumpade in motsvarande 57 miljarder dollar i japanska aktier och statsobligationer under april, enligt siffror från Japans finansdepartement. Det är den största nettoinflödet sedan mätningarna började 1996, rapporterar CNBC.
Bakom kapitalflödet ligger växande geopolitisk oro och ett skifte i investerarnas syn på USA, utlöst av Donald Trumps nya tullpolitik.
“Trumps tullchock fick många att omvärdera USA:s ekonomiska stabilitet”, säger Yujiro Goto, valutastrateg på Nomura.
Bakom köpen står inte småsparare – utan centralbanker, pensionsfonder och försäkringsbolag. Av de 57 miljarderna gick 25,5 till aktier och 31,5 till obligationer, skriver norska DN.
Svensk expert dumpar dollarn
Finansexperten David Bagge kommenterar också Moodys nedgradering av USA:s kreditbetyg. Han menar att marknaden skakade av sig smällen för att ratinginstitutet var sist ut med att sänka USA och att signalerna redan var väl kända, i form av en snabbt växande statsskuld.
Han lyfter fram att gårdagens trend var att sälja dollarn och amerikanska räntepapper till förmån för defensiva aktier, banker och guld – och hakade själv på trenden genom att öka sin exponering mot euron.

Amerikaner köpte dollar
“För mig var det här ingen game changer: Moodys kom inte med något nytt. Vi vet att Washington brottas med svåra budgetudnerskott”, sa Marc Chandler, chefsstrateg på Bannockburn Global Forex enligt Reuters.
“I Asien och Europa sålde man av dollarn med i Nordamerika såg vi inte poängen och köpte tillbaka den svagare dollarn.”
Läs även: USA:s skuldbomb tickar vidare efter AAA-fallet. Realtid

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.