Dollarns andel av de globala reserverna har sjunkit stadigt i åratal. Men frågan är vilka valutor som har chansen att slå ut den amerikanska dollarn och ta plats i centrum för världens finanser.

ANNONS

I över ett halvt sekel har dollarn förblivit den dominerande valutan för global handel och det överväldigande valet för utländska centralbanker som letar efter ett stabilt värdeförråd. Dominansen har gett USA en mängd olika ekonomiska och politiska fördelar.

Lägsta nivån på 25 år

Men nu är trenden tydlig, och förmodligen långsiktig – dollarn tappar allt mer i värde. I maj föll dollarns andel av centralbanksreserver till den lägsta nivån på 25 år, med 59 procent.

Experter tror dessutom att dollarns överväldigande dominans har berott på unika förhållanden, och att vi förmodligen inte lär uppleva något liknande under 2000-talet.  

Euron mest trolig

Istället har andra valutor börjat ta dollarns plats. En av de främsta är euron, som idag är världens andra största reservvaluta. Enligt Coindesk har euron störst chans att slå ut dollarn, så som det ser ut idag. 

Trots en historia av ekonomisk felhantering, av länder såsom Grekland och Spanien, står euroländerna för ett större BNP än Kina. Dessutom består euroområdet mestadels av hälsosamma och välreglerade ekonomier.

ANNONS
ANNONS

Coindesks rapport understryker att det brittiska pundet inte toppar listan på valutor som skulle kunna slå ut dollarn i framtiden, delvis på grund av Storbritanniens relativt svaga ekonomi – fem gånger mindre än Kinas och hälften så stor som Japans.   

Kina kan utmana 

En valuta som dock har chansen att överta dollarns tidigare dominans är Japans yen. Men enligt flera experter är det inte särskilt troligt. “Japan har aldrig haft ambitionen att ha en global reservvaluta”, säger Alicia Garcia-Herrero, ekonom på investmentbanken Natixis.   

Fler tror därför istället på kinesiska yuan. Kina har försökt göra sin valuta tilltalande som en global reserv i över ett decennium, och som världens näst största ekonomi har de goda medel för att lyckas. 

Samtidigt står yuan inför stora hinder, som främst har att göra med bristen på globalt förtroende för den kinesiska politiken. 

…men bitcoin kan överraska 

En annan valuta som skulle kunna ta dollarns plats i framtiden är bitcoin, eller någon annan liknande kryptovaluta. 

På senare tid har allt fler inflytelserika personer – som den före detta chefen för Bank of England, Mark Carney – stöttat idén för en digital reservvaluta på grund av dollarns alltför överväldigande dominans.

ANNONS
ANNONS

Dessutom har Greg Foss, från Validus Power, sagt att oljeländer som Saudiarabien och Ryssland skulle kunna börja acceptera bitcoin som betalningsmetod.  

Läs hela artikeln på Coindesk.

Läs mer: Bitcoin och ether fortsätter att återhämta sig – Dagens PS