Dagens PS

Pensionspengar på flykt – kronan betalar priset

Svenska kronan försvagas
Svenska kronan tar stryk av att svenskt kapital flyttar utomlands i jakt på bättre avkastning än vad hemmamarknaden kan leverera. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 27 nov. 2024Publicerad: 27 nov. 2024

Svenska kronan har försvagats kraftigt mot många av världens stora valutor. Men svenskarnas egna pengar kan bära en stor del av skulden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Medan fokus ofta riktas mot penningpolitik eller konjunkturen lyfter Amanda Sundström, strateg på SEB, att en betydande faktor är de finansiella flödena mellan Sverige och omvärlden.

Svenskt kapital har helt enkelt flyttats utomlands, i jakt på bättre avkastning. Resultatet? En försvagad svensk ekonomi och svensk valuta.

“Svenskarna har samlat sett en mycket stor förmögenhet i form av pensionssystemet och egna besparingar, som till stor del placeras utomlands, framför allt i USA”, säger Sundström.

Då blir kronan stark igen
Amanda Sundström, strateg på SEB, svarar på frågor om kronans läge och framtid. (Bild: Canva / SEB)

Satsningar på utlandet urholkar kronan

Många svenska företag har dessutom en stark global närvaro och återinvesterar vinster i utlandet i stället för att föra tillbaka kapital till Sverige. Utflöden som bidrar till att långsiktigt pressa kronan.

Samtidigt investerar utländska aktörer i Sverige, vilket skapar inflöden – som skulle kunna balansera ut problemet.

Men enligt Amanda Sundström är utflödena större än inflödena, vilket bidrar till kronans strukturella svaghet. Valutasäkring kan mildra effekten, men det förändrar inte obalansen mellan kapital som lämnar och kapital som kommer in.

Vägen tillbaka – det krävs för en starkare krona

Att kronan genomgår ett stålbad är det ingen tvivel om. Men om saker faller ut i vår favör kan det bli bättre igen.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Svenska investeringar måste lyftas

Historiskt har kronan betraktats som en riskkänslig valuta, vilket gör den extra sårbar för globala förändringar. När svenska investeringar flyttar till större valutor som dollarn eller euron, tappar kronan ytterligare i värde.

“Mängder av faktorer bestämmer en växelkurs, och ingen enskild faktor ger hela förklaringen”, påpekar Amanda Sundström. Men de långsiktiga utflödena av kapital från Sverige är en viktig del av förklaringen.

Trots fördelarna med globala investeringar för svenskarnas avkastning är frågan hur detta påverkar kronans stabilitet och Sveriges ekonomi i ett längre perspektiv.

“På lång sikt handlar det också om att skapa investeringsmöjligheter i Sverige, att vända den långvariga trend jag beskriver och att göra det mer attraktivt att investera i Sverige än i utlandet.”

Möjligheter för att få hem kapitalet

Ett område som kan stärka kronan på längre sikt är den svenska statsobligationsmarknaden, enligt Amanda Sundström.

“Svenska statsobligationer har mycket högt kreditbetyg och är en möjlig investering för utländska aktörer, men det tillgängliga utbudet har varit mycket litet de senaste åren.”

Med Riksgäldens kommande upplåning och Riksbankens avyttring av statsobligationer från sin balansräkning ser vi nu en ökning av tillgängliga obligationer. Detta kan locka utländska investerare och bidra till att stabilisera kronan.

ANNONS

På företagsfronten lyfter Sundström fram Danmark som ett exempel, där läkemedelsjätten Novo Nordisk har blivit ett globalt investeringsmål. Investeringar i framgångsrika bolag skapar efterfrågan på den inhemska valutan när utländska investerare köper aktier.

En liknande utveckling i Sverige, där både statsobligationer och företag erbjuder attraktiva investeringsmöjligheter, kan göra kronan starkare i relation till andra valutor. “Det handlar till syvende och sist om att vara attraktiv i relation till andra möjliga investeringar,” summerar Sundström.

Läs även: Slut på Swish-monopolet? Riksbanken öppnar upp för alternativ. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]