Några av världens största ekonomier har tröttnat på den starka dollarn och undersöker sätt att kringgå den amerikanska valutan.

ANNONS

Både stora och små länder experimenterar nu med ”avdollarisering” och runt om i världen säljer företag stora delar av sina skulder i lokala valutor, det rapporterar Bloomberg.

Har tappat tvåsiffrigt mot dollarn

Det är ingen som säger att dollarn inom en snar framtid kommer avsättas från sin tron som huvudsaklig handelsvaluta, men uttalanden om att dollarn nått sin topp har flera gånger visat sig komma för tidigt.

För inte så länge sedan var det nästan otänkbart för många länder att utforska betalningsmekanismer som kringgår dollarn eller det Swift-nätverk som ligger till grund för det globala finansiella systemet.

Fram till mitten av december har flera asiatiska länders valutor tappat tvåsiffrigt mot dollarn. Dollarns styrka och nya tekniska innovationer uppmuntrar nu länder att börja slå sönder dess dominans.

Vill hantera världsekonomin utan dollar

”Detta kommer helt enkelt att intensifiera ansträngningarna i Ryssland och Kina att försöka hantera sin del av världsekonomin utan dollar”, sade Paul Tucker, en tidigare vice guvernör för Bank of England, i en Bloomberg-podcast.

ANNONS
ANNONS

John Mauldin, investeringsstrateg och president för Millennium Wave Advisors, skrev i ett nyhetsbrev förra veckan, att Biden-administrationen gjorde ett misstag när den ”beväpnade” den amerikanska dollarn och det globala betalningssystemet.

”Det kommer att tvinga icke-amerikanska investerare och nationer att diversifiera sina innehav utanför den traditionella fristaden i USA,” skrev han, enligt Bloomberg.

De marknadsför sina valutor

I Ryssland och Kina pågår redan planer på att marknadsföra sina valutor för internationella betalningar samt genom användning av blockkedjeteknik.

Länder som Bangladesh, Kazakstan och Laos har intensifierat sina förhandlingar med Kina för att öka användandet av den kinesiska yuanen.

Framstegen verkar dock gå långsamt. Yuan-konton har exempelvis inte fått draghjälp i Bangladesh på grund av landets stora handelsunderskott med Kina.

”Bangladesh har försökt eftersträva avdollarisering i handeln med Kina, men flödet är nästan ensidigt”, säger Salim Afzal Shawon, forskningschef på Dhaka-baserade BRAC EPL Stock Brokerage Ltd, till Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Vill internationalisera rupien

Indien har börjat tala om internationalisering av sin rupie och nu i december har de börjat säkra en bilateral betalningsmekanism med Förenade Arabemiraten.

En drivkraft bakom planerna att kringgå dollarn är att sanktioner har stängt av Ryssland från det globala finansiella meddelandesystemet Swift.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Nu är yuanen viktig i rysk handel [Dagens PS]