Den svenska kronan är på väg att bli rekordsvag mot dollarn – just nu kostar en dollar 10,59 kronor, framgår det på Valuta.se.

ANNONS

Vibbarna till it-bubblan ligger nära till hands. Då, 2001, kostade en dollar drygt 11 kronor.

Men för bara drygt ett år sedan kostade en dollar lite styvt 8 kronor.

Det här uppger SvD och förklarar att en rad faktorer ligger bakom kronraset: den svajiga världsekonomin, räntehöjningarna i USA i kampen mot inflationen och den svenska ”Riksbankens försök att hålla kronan svag”.

Även kriget i Ukraina bidrar till att sänka kronans värde.

Svenskar som semestrar utomlands får känna av effekterna av en klen svensk valuta.

”Kronan har fått en dubbelsmäll. Först steg de amerikanska räntorna mer än de svenska och nu finns det en oro för att centralbankernas räntehöjningar kommer att utlösa en recession (två kvartal i rad med krympande produktion av varor och tjänster”, säger Jesper Petersen, valutastrateg på Danske Bank, till tidningen.

Han tillägger att han tror att rädslan bland utländska investerare för fallande bostadspriser i Sverige och konsekvenserna av det bidrar till kronfallet i spåren av Riksbankens räntehöjningar.

”Det handlar mycket om en allmän flykt bort från perifera valutor som kronan”, säger samtidigt Carl Hammer, analyschef för räntor och valutor på SEB, till Svenska Dagbladet.

Kronan backar inte bara mot dollarn, den tappar även mot euron.

ANNONS
ANNONS

En euro kostar i skrivande stund 10,70 kronor.

Läs hela SvD-artikeln.

Missa inte: Så eldar Riksbanken på inflationen och försvagar kronan [Dagens PS]