Flera faktorer, men allra mest ”signaler om en stramare penningpolitik i Sverige” bidrar till att stärka kronan, skriver Handelsbanken.

ANNONS

I senaste utgåvan av makrobrevet från Handelsbanken anges ökad riskaptit på de finansiella marknaderna, ökade kinesiska stimulanser och något förbättrade utsikter för en fred i Ukraina ha bidragit till att kronan stärkts mot euron och dollarn under den senaste veckan.

”Men framförallt är det nya signaler om en stramare penningpolitik i Sverige som fått kronan att utvecklas starkt”, skriver Handelsbankens experter i en kommentar.

Marknaden räknar med att Riksbanken går fram med räntehöjningar tidigare än vad som sagts med tanke på att KPIF-inflationen blev överraskande höga 4,5 procent i februari.

”Marknaden har bara den senaste veckan skruvat upp förväntningarna med drygt två 25-punktershöjningar och kronan har snabbt följt efter. EURSEK handlas klart lägre än innan krigsutbrottet och kronan har stärkts med cirka 40 öre mot euron på en vecka”, skriver Handelsbankens proffs i makrobrevet.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Inflationen högre än väntat i februari – högsta sedan 1993 [Dagens PS]