Den superstarka dollarn riskerar att skapa en ”domedagsloop” som aldrig tidigare skådats, enligt analytikern Jon Turek på JST Advisors som förklarar saken i en podcast hos Bloomberg.

ANNONS

Den svenska kronan är på sin lägsta nivå jämfört med dollarn på 20 år, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om. Även andra valutor som euro, brittiska pund och japanska yen faller kraftigt mot sin amerikanska motsvarighet. En euro kostar nu mindre än en dollar för första gången sedan 2002.

”Domedagsloop som aldrig tidigare skådats”

Denna utveckling för dollarn riskerar att skapa en ”domedagsloop” på världsmarknaden som aldrig tidigare skådats, enligt analytikern Jon Turek på JST Advisors som i podcasten ”Odd Lots” hos Bloomberg förklarar faran för världsekonomin:

Dollarn har en unik ställning då den är den överlägset mest använda valutan i världshandeln. En stark dollar leder till lägre global produktion då priset stiger och efterfrågan sjunker på dyra varor från exempelvis USA.

Detta leder i sin tur till lägre råvarupriser, som betyder lägre global handel i stort. Det skapar oro för den globala tillväxten – som stärker dollarn när investerare söker säker mark för sina pengar vilket upprepar hela loopen, enligt Turek.

”Vad som gör den här versionen av domedagsloopen riktigt läskig är att det är lite svårt att se hur det kommer att utspela sig på kort sikt. Vi har ett europeiskt problem, som skapar press på euron, vilket skickar dollarn högre, vilket förvärrar tillverkningscykeln, vilket gör om det hela igen”, säger han.

Omvänt valutakrig

Historiskt sett leder en stark dollar till en nedgång i världsekonomin, varför Turek tippar på att det kommer vara ett rejält fokus på valutorna den närmaste tiden.

ANNONS
ANNONS

”Vi befinner oss i en sorts omvänt valutakrig, men jag tror att centralbankerna helt klart lägger tonvikten på valutornas roll, vissa mer explicit än andra, naturligtvis… Med tanke på chockens karaktär är det vettigt för centralbankerna att ha ett mycket stort övergripande valutafokus”, säger Jon Turek i podcasten hos Bloomberg.

Läs även: Kronans värde rekordlågt – så drabbar det företag [Dagens PS]