Senaste nytt

annons

Kronrevansch – inte varit så stark sedan april 2018

Kronrevansch – inte varit så stark sedan april 2018

I går, onsdag, nådde kronan sin högsta nivå mot dollarn på två och ett halvt år.

ANNONS

Kronan noterades till 10,19 mot euron och 8,58 mot dollarn. Det kan jämföras med 11,20 kronor och 10,40 i mars. Gentemot dollarn är det kronans starkaste notering sedan april 2018, skriver Svenska Dagbladet.

Svenska kronan har de senaste decennierna haft ett tveksamt rykte bland investerare. Den har varit volatil och försvagats. Detta trots en låg statsskuld, överskott i budgeten och positiv bytesbalans.

Det verkar som om Sveriges svaga finanser på 1970- och 1980-talen har etsat sig fast hos valutahandlarna. Men det kanske äntligen är historia.

Den svenska kronan visar nu upp en stabilitet i klass med den starka kanadensiska valutan, tryggare än den australiensiska dollarn och avsevärt säkrare än både den brittiska och norska valutan. Det visare en analys av investmentbanken Morgan Stanley.

Banken har genom optionsmarknaden mätt marknadens bedömning av valutornas volatilitet. Ju längre till vänster valutan befinner sig i diagrammet nedan desto mer bestående bedöms valutans värde vara. Eftersom den svenska kronan (SEK) har en svag kurs historiskt sett ligger SEK inte i den mest attraktiva fyrkanten längst upp till vänster.

Mest överraskande i analysen är den labila norska kronan. Inkomsterna från oljeexporten har historiskt gjort den norska kronan både stark och stabil. Alltså Sveriges motsats. Med ett svajigt oljepris och tveksam framtid för det svarta guldet är rollerna mellan grannländernas valutor bytta.

Norska kronan bedöms i sammanställningen vara den överlägset mest volatila framöver och värdet på norska kronan bedöms inte återvända till historiskt höga nivåer. 

ANNONS
ANNONS

Läs mer från Investerardygnet >>

  • ANNONS Annons-banner