Dagens PS

Analys: "Nu hotar något ännu värre"

Riksbankschefen Stefan Ingves. (Foto: TT)
Riksbankschefen Stefan Ingves. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 04 maj 2018Publicerad: 04 maj 2018

Dagens Industris Henrik Mitelman varnar för att Riksbanken plötsligt kan tvingas panikhöja räntan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I går berättade Dagens PS att kronans försvagning inte bekymrar riksbankschefen Stefan Ingves, som menar att man får räkna med svängningar av valutan under rådande omständigheter.

Henrik Mitelman på Dagens Industri anser att Riksbankens “gör sitt yttersta för att sänka” den svenska valutan, som han menar tycks “sakna botten”.

Han skriver att vi hittills bara sett början på vad som kan komma att utvecklas till ett avsevärt allvarligare scenario.

Han kastar ut frågan om vad som händer när konjunkturen börjar dippa.

“Kanske är vi där. Hur ska det då gå för Sverige? Är kronan verkligen en säker hamn på ett blåsigt hav?”

Seniora förvaltare som Henrik Mitelman haft kontakt med i Stockholm, London, Hongkong och New York säger nu, enligt analysen, att de saknar förtroende för den svenska Riksbanken, berättar Di-skribenten.

Och fortsätter:

“Nu riskerar Sverige att drabbas av nya policymisstag när det plötsligt går upp för Riksbanken att den hade fel om kronan, vilket dessvärre är mer regel än undantag, och panikhöjer räntan. Men så kan de väl ändå inte göra, och inte kan något sådant ske mitt i ett större prisfall på bostäder?”

ANNONS

Mitelman beskriver Riksbankens som enögd med sitt inflationsmål på 2 procent, som han hävdar att Riksbanken konstruerat på egen hand. I analysen framgår det också att kronan nu faller mot alla andra valutor och att kronan till och med försvagas snabbare än det brittiska pundet efter brexitomröstningen.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS