”Jag tycker att vi är skyldiga skattebetalarna det”, säger Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson, till TT.

ANNONS

I dag, torsdag, uppmanar Ulla Andersson i finansutskottet regeringen att skärpa bonuslagstiftningen så att storbolag som tagit emot krisstöd från staten inte ska kunna dela ut frikostiga bonusar.

AB Volvo har varit rejält i blåsväder efter nyheten om att bonusar för 118 miljoner delas ut till topparna, varav vd Martin Lundstedt lyfter drygt 21 miljoner i bonus för pandemiåret 2020.

Fordonsjätten AB Volvo kvitterade ut 1,7 miljarder kronor i permitteringsstöd från svenska staten, och ytterligare omkring en miljard kronor i stöd utomlands under krisen.

I mars 2020 lovade Carl-Henric Svanberg, AB Volvos styrelseordförande, att inga bonusar skulle delas ut till ledningen. Men bara ett par månader senare ändrades villkoren så att bonusar kunde betalas ut, vilket väckt ramaskri både bland kända finansprofiler som Sven Hagströmer och Christer Gardell. Även stora ägare i AB Volvo har opponerat sig, liksom Aktiespararna.

Men trots det river AB Volvo inte upp bonusarna.

Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson, är upprörd.

”Skattebetalarna har ställt upp med väldigt mycket pengar för att hjälpa bolagen i krisen och för att rädda jobb. Då måste vi säkerställa att det går till bolag som verkligen behöver det”, säger hon till TT som förklarar att partiet föreslår att utdelningsförbud och bonusstopp ska förlängas och gälla i ett år efter att stödmånaderna löpt ut.

ANNONS
ANNONS

Partiet vill också införa en anmälningsplikt för företag som gör vinstutdelningar. Dessutom bör efterkontrollerna skärpas.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har aviserat att karensdagar kan komma att införas för bonusar och utdelningar i lagstiftningen som omfattar krisstöd, dock vill hon avvakta hur Tillväxtverket tillämpar gällande regelverk, framgår det.