Dagens PS

Utan Opec+ kunde oljan kosta dubbelt så mycket

Förenade Arabemiratens energiminister Suhail Al-Mazrouei menar att det är tack vare Opec+ som oljepriset inte har dubblats eller tredubblats.
Förenade Arabemiratens energiminister Suhail Al-Mazrouei menar att det är tack vare Opec+ som oljepriset inte har dubblats eller tredubblats. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 08 nov. 2021Publicerad: 08 nov. 2021

Enligt Förenade Arabemiraten skulle oljepriserna vara dubbelt så höga om det inte vore för oljekartellen och dess allierade, Opec+.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Lyckligtvis har vi Opec+”, sade Förenade Arabemiratens energiminister Suhail Al-Mazrouei på måndagen vid Africa Oil Week-konferensen i Dubai. Det skriver Bloomberg.

Han sade vidare att det är alliansen mellan de 23 stora råoljeexporterande nationerna som har hindrat dem från att dubbla, eller tredubbla, sina priser, samt att det är något vi måste uppskatta.

Lättar på restriktionerna varje dag

Brent crude har ökat 62 procent i år, till nästan 84 dollar per fat, vilket motsvarar drygt 720 kronor per fat. Detta beror på den ekonomiska återhämtningen efter pandemin och på att Opec+ har minskat tillgången, något som påbörjades redan förra året.

Varje månad lättar Opec+ på restriktionerna med 400 000 fat per dag. USA, Japan och Indien har bett Förenade Arabemiraten, Saudi Arabien och Ryssland, samt andra medlemmar i alliansen, att påskynda produktionsökningarna.

Lugnare än marknaden för gas och kol

Suhail Al-Mazrouei menar att oljemarknaden har varit mycket lugnare än marknaden för naturgas och kol, där priserna i Europa och Asien har mer än fördubblats i år, på grund av svår brist, något som fått elpriserna att rusa.

Han menar att om Opec+ inte fanns skulle någonting liknande hända med oljepriserna, samt att alliansens medlemmar arbetar tillsammans för att balansera marknaden. Han sade även att Opec+ bör vara vaksamma eftersom oljemarknaden under första kvartalet nästa år kommer nå ett överskott på grund av minskad efterfrågan.

Kan sammanträda snabbt

Om situationen förändras och politiken behöver anpassas kan dock Opec+ sammanträda inom några dagar.

“Vi är ett telefonsamtal ifrån varandra”, sade Suhail Al-Mazrouei, skriver Bloomberg. Han sade vidare att länderna kommer arbeta för att säkerställa att det inte finns någon stor prisökning som kan dra ner världsekonomin.

Han skyllde ökningen av gas- och kolpriserna på att regeringar i sina försök att snabbt övergå till förnybar energi har avrått från investeringar i fossila bränslen, och menar att olja och gas behövs för att snabbare nå målen om netto-noll-utsläpp.

Läs mer: Klimatet ger oljepriset en oväntad draghjälp

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS