USA:s justitiedepartement vill stoppa Assa Abloys köp av låsdivisionen från Spectrum Brands Holding. DOJ lämnar in en stämningsansökan för att blockera jätteaffären, enligt Bloomberg

ANNONS

Enligt USA:s justitiedepartement innebär Assa Abloys köp att två av de tre största leverantörerna av hårdvara till dörrar slås i hop. Det nya bolaget tar i så fall 65 procent av marknaden för lås och dörrhandtag.

Enligt åklagarna innebär köpet också man mot lagen konsoliderar marknaden för smarta lås.

Största förvärvet någonsin

Assa Abloy offentliggjorde köpet av HHI i september förra året, något som Dagens PS tidigare rapporterat. Förvärvet av HHI är företagets största någonsin – om det blir av. Målet med köpet var att bli marknadsledande inom bostadssegmentet i USA:

”Vi är redan marknadsledande på den kommersiella sidan i USA men har varit väldigt, väldigt små när det kommer till bostäder”, säger vd Nico Delvaux då. ”Detta bolag ger oss starka medarbetare och välkända varumärken som vi kan utveckla ytterligare”.

Assa Abloy rasar med hela 14 procent på nyheten innan handeln med aktien kortvarigt stoppas, enligt Bloomberg. När detta skrivs vid 17.30 på torsdagen är aktien upp 2,17 procent.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Så stor börsportfölj har Håkan Hellström [Dagens PS]

Läs även: Duo: Tre aktier inför dämpat inflationstryck [Dagens PS]