Enligt vad som beskrivs som trovärdiga uppgifter upprättar ryska styrkor ”listor över identifierade ukrainare som ska dödas eller skickas till läger”.

ANNONS

En FN-topp ska ha mottagit ett brev från en amerikansk ambassadör (Bathsheba Nell Crocker, USA:s representant vid FN:s kontor) som hävdar att ryska trupper ”skapar listor över identifierade ukrainare som ska dödas eller skickas till läger”.

Där till heter det i varningen att ryska styrkor kommer använda dödligt våld för att skingra fredliga protester mot kriget.

Brevet har publicerats av The Washington Post och brevet har adresserats till FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, berättar The Fortune.

”Dessa handlingar … Skulle sannolikt rikta in sig på dem som motsätter sig ryska handlingar, däribland ryska och vitryska dissidenter i exil i Ukraina, journalister och antikorruptionsaktivister och utsatta befolkningsgrupper som religiösa och etniska minoriteter och hbtqi+-personer”, heter det bland annat i brevet från USA-ambassadören Bathsheba Nell Crocker, som betonar att uppgifterna som man tagit del av är ytterst trovärdiga.

Nu varnar Michelle Bachelet på FN för en potentiell ”människorättskatastrof” de kommande dagarna.

Den ukrainska staden Mariupol uppgav i ett uttalande på söndagen att invånare i staden förs till Ryssland mot sin vilja.

Enligt uppgift tvingas ukrainarna till ett avlägset område i Ryssland för att arbeta.

”Under den senaste veckan har flera tusen invånare i Mariupol förts till det ryska territoriet”, står det i stadens uttalande”, enligt AP.

ANNONS
ANNONS

De ukrainska invånarnas mobiltelefoner och dokument ska ha undersökts av ryska soldater innan de tvångsförflyttades.

Det rör sig enligt uppgift om nästan 3 000 människor som förts från Mariupol till Ryssland sedan den 5 mars, enligt ryskstödda separatister i östra Ukraina, rapporterar AP.

Läs mer: Ryssland nästan helt borta från den globala börskartan [Dagens PS]