Dagens PS

USA ser ut att slippa en nedstängning

USA
USA är ett steg närmare att slippa en nedstängning efter omröstningen i representanthuset. På bilden syns Kapitolium i Washington. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 07 mars 2024Publicerad: 07 mars 2024

USA:s representanthus har klubbat ett paket på 460 miljarder dollar, drygt 4 700 miljarder kronor, och därmed minskar hotet om en nedstängning av statsapparaten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I helgen riskerar delar av de amerikanska samhällsfunktionerna att stängas ned, men efter kaotiska strider har de amerikanska politikerna med röstsiffrorna 339 mot 85 nu kommit överens om ett budgetpaket som gör att nedstängningshotet minskat.

Efter omröstningen i representanthuset är det första hindret forcerat till en utgiftsbudget, rapporterar Bloomberg.

Senaten väntas godkänna paketet

Det bör dock understrykas att lagförslaget som nu lagts fram måste godkännas av senaten och att tidsfristen för den omröstningen löper ut vid midnatt på fredag.

Om senaten förkastar lagförslaget sker en partiell nedstängning av delar av den amerikanska staten från regeringen på lördag.

Vid fem tillfällen har nedstängning hotat den amerikanska statsapparaten.

Både republikaner och demokrater utgår från att det budgetförslag som nu presenterats går igenom i senaten, samtidigt kräver många republikaner att budgeten är för dyr och skärs ner mer.

Det pågår redan förhandlingar om ett andra budgetpaket med sex lagförslag som skulle finansiera federal myndigheter, uppger svenska nyhetsbyrån TT.

ANNONS

“Finansmarknaderna har skakat av sig dramatiken och antagit att en kompromiss så småningom skulle segra med båda parter som söker stabilitet under ett valår”, konstaterar samtidigt Bloomberg.

Läs även: Guld kan bli amerikanska statsskuldens stora räddning Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS