Börserna i USA steg rejält på inflationsskrällen och tekniktunga Nasdaq lämnade björnmarknaden – även Stockholmsbörsen lyfte till plus och Hongkongbörsen rusar.

ANNONS

Efter gårdagens inflationssiffra tog det fart på börserna. Inte bara i USA utan även i Stockholm som stod på minus innan statistiken över konsumentprisökningarna kom in.

När handelsdagen var över i Stockholm hade de två ledande indexen stigit med 2,6 procent (OMXSPI) respektive 1,9 procent (OMXS30).

I USA avancerade industritäta Dow Jones med 1,6 procent, det breda S&P 500 stängde med en uppgång på 2,1 procent medan tekniktunga Nasdaq avslutade onsdagens handelssession på plus med hela 2,9 procent och därmed klev ur björnmarknaden.

Nasdaq hade sin bästa börsdag sedan april, rapporterar CNBC.

Inflationen i USA i juli var 8,5 procent och lägre än vad ekonomerna i en Dow Jones-undersökning hade räknat med. Förväntan låg på en inflationsökning med 8,7 procent på årsbasis.

”Inbromsningen i konsumentprisindexet för juli är sannolikt en stor lättnad för Federal Reserve, särskilt eftersom Fed insisterade på att inflationen var övergående, vilket var felaktigt. … Om vi fortsätter att se sjunkande inflationstryck kan Federal Reserve börja sakta ner takten i den monetära åtstramningen”, säger Nancy Davis, grundare av Quadratic Capital Management, till CNBC.

I Asien rapporterar TT på Di.se att Hongkongbörsens Hang Seng-index gjort ett glädjeskutt på torsdagsmorgonen, svensk tid, på nyheten om inflationstakten i USA.

ANNONS
ANNONS

Hang Seng stiger 1,2 procent medan Shanghais och Shenzhens kompositindex båda uppges stiga med 0,8 procent.

I Japan är Tokyobörsen stängd i dag.

Läs även: USA:s inflation backar – börsen studsar upp [Dagens PS]