Dagens PS

Nyhet: Unik havsfond som stödjer arbetet för Östersjön

I dag lanseras Havsfonden, en  hållbar och global fond som årligen ska donera 1 procent av kapitalet till organisationer som arbetar för Östersjön.
I dag lanseras Havsfonden, en hållbar och global fond som årligen ska donera 1 procent av kapitalet till organisationer som arbetar för Östersjön. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 07 juli 2022Publicerad: 07 juli 2022

Havsfonden lanseras i dag. Fonden ska göra hållbara investeringar för världens hav och donera pengar till organisationer som arbetar för Östersjön.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kapitalförvaltaren Entropics Asset Management hat utvecklat Havsfonden som lanseras i dag. Havsfonden är en global, hållbar, aktiefond som är tillgänglig för allmänheten. Fonden ska genom att ha låga kostnader, årligen kunna donera upp till 1 procent av kapitalet till organisationer som arbetar för Östersjön.

Fonden har den högsta hållbarhetsklassificeringen enligt EU:s regelverk SFDR, mörkgrön, och ska investera i aktier i företag med produkter och tjänster bidrar till att uppnå flera globala mål, bland annat “Hav och marina resurser”.

Världens sjunde största ekonomi

Haven är viktiga, de utgör hela 99 procent av världens livsmiljö, täcker 70 procent av jordens yta och producerar 50 procent av världens syre, dessutom absorberar de 25 procent av våra koldioxidutsläpp.

Haven ger näring, råvaror och inkomst för en stor del av jordens befolkning, de utgör världens sjunde största ekonomi och två tredjedelar av havens tillgångar är beroende av att ekosystemet är hälsosamt.

Arbetet med att utveckla Havsfonden har gjorts i dialog med stiftelser som jobbar med hållbar utveckling i Östersjön och med vetenskaplig expertis.

Ska överträffa MSCI World Index

Entropics Asset Management, med styrelseordförande Peter Norman och vd Robert Lindblom, är portföljförvaltare och Havsfonden förvaltas av Meryem Savas, Robert Lindblom och Oskar Schyberg.

ANNONS

Havsfondens målsättning är att avkastningen ska överträffa MSCI World Index. Entropics har utvecklat optimeringen i nära samarbete med professor Henrik Hult, vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och backtesting visar att fonden lever upp till sin målsättning.

”Den blå ekonomin uppvisar en enorm tillväxt med intressanta investeringsmöjligheter. Många som vill investera och engagera sig för Östersjön och haven finner det svårt att hitta blå fonder, men nu finns ett lättillgängligt fondsparande samtidigt som man gör gott för Östersjön och haven”, säger Robert Lindblom i ett pressmeddelande.

Stort engagemang för Östersjön

Stiftelsen Hållbara Hav har samordnat flera intressenter för att möjliggöra fondens förverkligande.

”Engagemanget för Östersjön är stort bland svenskarna. Min förhoppning är att Havsfonden ska bidra till att ytterligare öka och sprida kunskap om miljön i Östersjön”, säger Hans Berggren, Ordförande för Stiftelsen Hållbara Hav, i pressmeddelandet.

Nu kan Havsfonden tecknas av privatpersoner, pensionssparare och organisationer hos Avanza och utvalda banker. Den första teckningsperioden pågår till Östersjödagen den 25 augusti.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: De ska dammsuga havet på koldioxid

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS