Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppmanar alla hundratusentals civila som bor kvar i delar av östra Donetsk-regionen att evakuera, rapporterar BBC.

ANNONS

Zelenskyj varnade under ett tal sent på lördagskvällen för intensiva strider i regionen när ryska trupper trappar upp sin framryckning.

Han uppmanar människorna som fortfarande är kvar i området att fly.

Det rör sig om mellan 200 000 och 220 000 människor som måste evakueras, enligt BBC.

”Ju fler som lämnar Donetskregionen nu, desto färre människor kommer den ryska armén att hinna döda”, säger Ukrainas president.

Han tillägger att Ukrainas armé kommer att slåss ”för att rädda så många liv som möjligt” och ”begränsa rysk terror”.

Ryska styrkor kontrollerar redan stora delar av Donetsk-regionen och Ukrainas regering varnar för att den kommande vintern blir hård för de civila som stannar kvar i regionen.

”De måste evakueras, du kan inte sätta dem i dödlig fara på vintern utan uppvärmning, ljus, utan förmågan att hålla dem varma”, säger Kievs ministerium för återintegrering av tillfälligt ockuperade territorier.

Ryssland har bjudit in FN och Röda korset för att utreda dödsfallen av 50 ukrainska krigsfångar i en annan del av Donetsk-regionen, uppger bland andra nyhetsbyrån Reuters.

ANNONS
ANNONS

De ukrainska krigsfångarna dödades under en attack mot ett fängelse i Olenivka och ryska försvarstjänstemän har uttalat att de välkomnar en ”objektiv” utredning av händelsen.

Ryssland och Ukraina anklagar varandra för fängelseattacken.

Läs även: Ukrainas motoffensiv tar fart mot Cherson [Dagens PS]