ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

UBS-ekonomer: Ökad risk för USA-recession

Uppdaterad: 22 juni 2022Publicerad: 22 juni 2022
UBS USA recession
"Ekonomin ser alltmer sårbar ut för varje ny negativ chock", skriver UBS ekonomer och slår fast att risken för en USA-recession ökat. Bilden är alltså från NY-börsen. (Foto: TT)

“Ekonomin ser alltmer sårbar ut för varje ny negativ chock”, skriver UBS ekonomer och slår fast att risken för en USA-recession ökat.

ANNONS
ANNONS

Den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, trippelhöjde räntan med 75 punkter på senaste mötet i försöken att bekämpa den kraftigt stigande inflationen.

Det var historiskt. Inte sedan 1994 – på 28 år – har Fed höjt räntan så mycket.

Fed-chefen Jerome Powell har sagt att han hoppas att åtgärderna mynnar ut i en mjuklandning av ekonomin och att följden inte blir en djup lågkonjunktur.

Men om det tvistar de lärde.

Allt fler bedömare tror att USA går in i en recession.

UBS: Ekonomin blir bara mer sårbar

UBS ekonomer tror fortfarande att ekonomin i USA kan mjuklanda, men riskerna för det omvända och en recession har ökat, konstaterar bankjättens ekonomer som i en anteckning på tisdagen skriver så här, berättar Fortune:

“Recessionsriskerna ökar. Tillväxten saktar kraftigt. Pandemipolitiskt stöd tas bort snabbt. Priserna urholkar realinkomsterna. Ekonomin ser alltmer sårbar ut för varje ny negativ chock”.

Enligt ekonomerna på investmentbanken har risken för en recession de kommande 12 månaderna ökat med 40 procent och UBS spår också att den amerikanska styrräntan höjs totalt med 175 punkter innan årets slut.

Bankbjässen menar att följden av det kan bli att ekonomin hårdlandar, men det också resultera i att konsumentpriserna sjunker, enligt analysen.

Vad som oroar marknaden ännu mer är en rapport som New York Federal Reserve släppte på tisdagen, uppger Fortune.

ANNONS
ANNONS

Här är scenariot mycket mer dramatiskt

Rapporten används som en ekonomisk modell när Fed gör prognoser, framgår det, och där heter det att risken för en hård landning av ekonomin är hela 80 procent, det vill säga att tillväxten i BNP är negativ samtidigt som inflationen förblir hög.

Det ska tilläggas att den aktuella rapporten inte är någon officiell prognos, men den utlöser ändå svallvågor på Wall Street, skriver Fortune.

Chansen att USA:s ekonomi skulle mjuklanda är 10 procent, enligt bedömningen i rapporten.

“Jag fortsätter att tro att en hård landning är mycket sannolik, och uppenbarligen ju mer ihållande inflationen är, desto högre inflation är längre, och det gör att den hårda landningsrisken går upp”, sade den tidigare New York Fed-chefen William Dudley till Wall Street Journal på tisdagen.

Det bör betonas att alla inte spår en amerikansk recession. På Wall Street gåt meningarna isär bland de lärde.

David Roche, ordförande för det institutionella analysföretaget Independent Strategy och tidigare global strateg på Morgan Stanley, anser att banktopparna i New Yorks finanskvarter tävlar om att riva ner rubriker genom uppseendeväckande uttalanden.

Själv tror David Roche att Fed kan undvika att USA hamnar i recession, berättar Fortune.

Läs även: Wall Street-veteran: Börskaos fortsätter – “för sent att få panik”

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här