Dagens PS

Tyska storindexet DAX görs om – tillväxtökning väntas

DAX görs om
Den tyska börsens storindex DAX görs om. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 03 sep. 2021Publicerad: 03 sep. 2021

 Det tyska jämförelseindexet DAX görs om från 30 till 40 bolag. Investmentbanken JPMorgan Chase ett större fokus på tillväxt.x

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Investmentbanken JPMorgan tror att bland de bolag som kommer att komma in i DAX-indexet under fredagen finns snabbväxande e-handlaren Zalando, matleveransbolaget Hello Fresh, bilföretaget Porsche och industrijättarna Airbus och Siemens Healthineers.

Indexet sammanställs av Qontigo, ett dotterbolag till Deutsche Börse, och förändringarna ska presenteras sent under fredagen. De trots addera runt 350 miljarder euro till indexets värde och späda ut dominansen av värdebolag med höga utdelningar, enligt DWS Group, skriver Bloomberg.

“DAX tar ett litet steg från ett utdelningsindex till ett tillväxtindex”, säger Silke Schluensen, chef för företagslösningar på investmentbanken Stifel till Bloomberg.

Processen började med Wirecards kollaps

Processen där DAX görs om initierades efter att Wirecard AG kollapsade förra året. Bolaget är det enda som gått i konkurs på DAX-indexet sedan starten, vilket förutom utökningen lett till nya krav på redovisningen för bolagen i indexet.

DAX har underpresterat jämfört med andra europeiska och amerikanska index under det senaste året. Över tid ligger indexet i linje med övriga Europa.

Inga överraskningar väntas

I Tyskland hoppas man att förändringarna i indexet ska leda till förnyat intresse bland utländska investerare för den tyska börsen. Men några större överraskningar väntar inte när förändringarna presenteras under fredagen.

ANNONS

“Marknaden är redan ganska säker på vilka tio nya DAX-medlemmar som kommer att tillkännages”, säger Arne Scheehl, chef för produktutveckling av ETF:er och teknik på Lyxor Deutschland till Bloomberg.

Läs mer: E&Y: Wirecard har blåst upp siffror – aktie störtdyker

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS