Ytterligare två elleverantörer har kollapsat i Storbritannien, ett av de länder som drabbats hårdast av energikrisen som plågar Europa och världsekonomin.

ANNONS

Det är tuffa tider i Storbritannien som brottas med en lång rad kriser samtidigt, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om. 

En av de svårare problemen just nu för Boris Johnsons regering är energikrisen. På onsdagen meddelade ytterligare två elleverantörer i Storbritannien att de gått i konkurs på grund av de höga priserna på el (20 gånger högre än Sverige).

12 bolag har gått under

När Pure Planet och Colorado Energy med tillsammans 250 000 kunder kastade in handduken blev de nummer 11 och 12 av Storbritanniens elleverantörer som gått under sedan augusti. Kunder till de konkursade bolagen kommer att förflyttas till andra leverantörer. Krisen har tvingat mer än 2 miljoner hushåll att ofrivilligt byta elleverantör sedan augusti.

Priset på gas har fyrdubblats det senaste året, och många av leverantörerna har inte säkrat sina inflöden – de måste köpa dyr gas och el på marknaden. Samtidigt kan de inte överföra sina kostnader till kunder som sitter på kontrakt med bundna priser. Det finns också maxtak införda av regeringen på vissa tariffer, rapporterar Bloomberg.

Skapat bråk mellan ministrar

Landets näringsminister Kwasi Kwarteng varnade förra veckan för att fler leverantörer sannolikt kommer att gå under. Att hitta nya leverantörer till kunder hos bolagen som går under börjar bli svårare och svårare då de flesta av de större leverantörerna redan har tagit emot extra kunder och säger att de har sträckt sig så långt de kan utan ekonomisk hjälp från regeringen.

Ministern tros enligt The Guardian jobba på ett räddningspaket för energiindustrin, något som inte är lika populärt hos finansministern Rishi Sunak, som enligt tidningen motsatt sig att regeringen ska gripa in. Premiärminister Boris Johnson ska ha fått gripa in från sin semester i Spanien för att mäkla fred mellan de båda.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Energikrisen slår hårt mot Europa – ”helt galet” [Dagens PS]

Läs även: Bibliska plågor för britterna: ”Hårda tider väntar” [Dagens PS]