Dagens PS

Turkiet sänker räntan trots skyhög inflation

Turkiets centralbank sänkte i dag sin styrränta, från 9 procent till 8,5 procent. 
Turkiets centralbank sänkte i dag sin styrränta, från 9 procent till 8,5 procent. (Foto: Wikimedia Commons/Gargarapalvin)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 feb. 2023Publicerad: 23 feb. 2023

På torsdagen sänkte Turkiets centralbank sin styrränta med 50 punkter, till 8,5 procent. Sänkningen markerar en återgång till de räntesänkningar som, trots hög inflation, gjordes under 2022.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I januari låg Turkiets inflationstakt på 57,68 procent och landets penningpolitik bygger på en strävan efter tillväxt och exportkonkurrens, snarare än på att stävja inflationen, det rapporterar CNBC.

De finansiella villkoren ska stödja

“Det har blivit ännu viktigare att hålla de finansiella villkoren stödjande för att bevara tillväxtmomentumet i industriproduktionen och den positiva trenden i sysselsättningen efter jordbävningen”, säger den turkiska centralbanken i ett pressmeddelande, enligt CNBC.

I uttalandet från centralbanken står det också att även om jordbävningen förväntas påverka den ekonomiska aktiviteten på kort sikt, väntas den inte på medellång sikt ha permanent inverkan på den turkiska ekonomins resultat.

Politik med räntesänkning mot inflation

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan ställer sig bakom den fanatiska uppfattningen att höjning av räntan ökar inflationen snarare än lindrar den.

Förra året försvagade den här politiken Turkiets valuta dramatiskt, men efter den turkiska centralbankens beslut i dag höll sig liran på 18,87 mot den amerikanska dollarn.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs mer: Erdogans utmaningar – återuppbyggnad blir dyr

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS