Enligt vd:n för bankgruppen i Australien och Nya Zeeland har den uppkomna bankkrisen ”potential” att övergå i en ny finanskris.

ANNONS

”Det är en kris för vissa uppenbarligen, men är det en finanskris, vem vet? Har det potential att bli det? Ja, det har potential att bli det”, säger vd Shayne Elliott, vd för Banking Group i Australien och Nya Zeeland, i en intervju på bankeens hemsida, berättar Reuters.

Hans utspel kommer efter bankturbulensen som de historiska bankkrascherna i Silicon Valley Bank och Signature Bank utlöst i USA.

UBS akuta övertagande av rivalen Credit Suisse i Schweiz icke att förglömma, och krisen i amerikanska First Republic Bank som tvingat andra banker och finansinstitut med stöd av amerikanska tillsynsmyndigheter att pumpa in 30 miljarder dollar för att förhindra att även First Republic Bank går omkull.

Början på en ny finanskris?

Hela den globala bankvärlden har kommit i gungning efter kedjan av händelser i banksektorn.

Enligt Shayne Elliott skulle det i ett värstascenario kunna mynna ut i en ny finanskris.

Dock är det för tidigt att säga om konsekvenserna skulle bli lika omfattande som finanskrisen 2008.

ANNONS
ANNONS

Efter Lehman Brothers-konkursen då och finanskrisen som följde i spåren av det slungades stora ekonomier globalt in i en lågkonjunktur som världen inte upplevt sedan depressionens dagar på 1930-talet, skriver Reuters.

Läs även: Bankkrisen: Marknaden litar inte på centralbankerna [Dagens PS]