Dagens PS

Trots uppgång dippar detaljhandeln

detaljhandel
Försäljningen steg i detaljhandeln i oktober, även dagligvaruhandeln lyfte men försäljningsvolymerna backar ändå på årsbasis. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 29 nov. 2023Publicerad: 29 nov. 2023

Försäljningen steg i detaljhandeln i oktober, även dagligvaruhandeln lyfte men försäljningsvolymerna backar ändå på årsbasis.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Detaljhandelns försäljningsvolym ökade med 1,4 procent i oktober jämfört med föregående månad i kalenderkorrigerade och säsongrensade tal.

Dagligvaruhandeln exklusive Systembolaget ökade med 0,1 procent och sällanköpsvaruhandeln ökade med 3,4 procent.

“Trots uppgången jämfört med föregående månad visade totala detaljhandeln en negativ försäljningsvolym på årsbasis för artonde månaden i rad”, säger Jeongwon Kim, statistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Under den senaste tremånadersperioden (augusti-oktober) var detaljhandelns kalenderkorrigerade och säsongrensade försäljningsvolym 0,3 procent lägre än i närmast föregående tremånadersperiod (maj-juli).

Sällanköpsvaruhandeln visade en nedgång på 1,2 procent medan dagligvaruhandeln exklusive Systembolaget visade en uppgång på 0,2 procent.

Jämfört med motsvarande månad 2022 minskade detaljhandelns försäljningsvolym i oktober med 1,0 procent i kalenderkorrigerade tal. Sällanköpsvaruhandeln minskade med 2,8 procent medan dagligvaruhandeln exklusive Systembolaget ökade med 1,8 procent.

Läs mer här.

Läs även: Brittisk detaljhandel går lika dåligt som under pandemin Dagens PS

ANNONS

Läs mer: Norsk oro: “Det kommer att smälla” Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS