Dagens PS

Trendskifte: Dalande intresse för Magnificent seven-aktierna

Jensen Huangs Nvidia har rusat under början av 2024 till att bli världens tredje största bolag. Men nu har investerarnas intresse för Nvidia och de andra Magnificents seven aktierna ha vänt visar ny statistik.
Jensen Huangs Nvidia har rusat under början av 2024 till att bli världens tredje största bolag. Men nu har investerarnas intresse för Nvidia och de andra Magnificents seven aktierna ha vänt visar ny statistik. (Foto: Erik Risberg/AP/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 22 apr. 2024Publicerad: 22 apr. 2024

Teknikjättarna har drivit USA:s och hela världens börsuppgång det senaste året. Men nu visar ny statistik att investerarnas intresse för de så kallade “Magnificent seven” har svalnat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Apple, Alphabet, Amazon, Meta, Microsoft, Nvidia och Tesla. Där har du sju aktier som tillsammans stod för en tredjedel av den amerikanska börsens totala värde 2023. 

Ansedd amerikansk enkät

Även 2024 har startat starkt för flera i aktiegruppen.

Det gäller särskilt Nvidia som varit ett av årets största raketer och klättrat på listan över världens högst värderade bolag. Däremot har Tesla halkat efter rejält vilket till och med har väckt diskussioner om att Elon Musks bolag borde petas ur den exklusiva klubben.

Men nu verkar investerarnas intresse för Magnificent seven ha vänt.

I alla fall om man ska tro Bank of Americas ansedda månatliga kundmätning. Mätningen, som nätmäklaren IG market rapporterar om, har bland annat frågan kunderna vilken som är ”the most crowded trade” på marknaden. Alltså där man upplever att flest investerare vill in och köpa.

I februari svarade drygt 60 procent att det var att “ligga lång” Magnificent seven. I mars hade den siffran stigit under 60-strecket för att nu i april sjunka ned till 52 procent.

ANNONS

Senaste nytt

Japan lockar

ANNONS

Samma trend har en annan “crowded trade” på marknaden. Det handlar om att “korta”, som i princip innebär att man tror å en nedgång, den kinesiska marknaden. Runt 25 procent av finansproffsen som svarade i februari tyckte att det var en bra idé. Den siffran är nu nere på 16 procent i april.

Vad är investerarna sugna på istället då?

Japan har seglat upp som mer och mer intressant för varje månad som gått. Att vara långsiktigt exponerad mot den japanska marknaden har stigit från knappt fem procent i februari till över tio procent i mars till att nu landa på 14 procent.

I relativa tal är intresset dock fortfarande högst för att ha position i Magnificent seven. Men hajpen sen februari är betydligt mer dämpad.

Framtiden får utvisa om det är tillfälligt eller om trenden fortsätter ned.

Läs mer:

JP Morgan: Tre aktier som kan bli “Europas Nvidia”. Dagens PS

Här är Europas Magnificent seven – en svensk aktie på listan. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS