Dagens PS

Tre viktiga konsekvenser av höjd Fed-ränta

Jerome Powell
Fed kommer att höja USA:s ränta. Det kan få en rad konsekvenser. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 16 juni 2022Publicerad: 15 juni 2022

Förväntningarna om en skarp räntehöjning från den amerikanska centralbanken Federal Reserve har skakat om de globala marknaderna. CNBC listar tre sannolika konsekvenser av en räntechock.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I början av veckan blev det känt att många bedömare räknar med rejäla räntehöjningar från Federal Reserve (Fed). Detta som en följd av att konsumentprisindex visar sig ha gått upp med 8,6 procent jämfört med maj månad förra året.

Fed väntas komma med en räntehöjning på 0,75 procent. Besked väntas om mellan nio och tio räntehöjningar från och med nu till början av 2023, med minst 50 räntepunkter vid vart och ett av de kommande tre mötena med Federal Open Market Committee. Räntan väntas i slutändan stiga till 4 procent.

Svårare att mjuklanda – global recessionsrisk

Det skulle i så fall få effekter på hela den globala ekonomin, något som redan visar sig på världens börser. Kristina Hooper, som undersöker globala marknader på Invesco, säger till CNBC att kraftiga räntehöjningar i USA skulle kunna utlösa recession i hela världen, men det är ett scenario som hon tror att man fortfarande kan undvika genom att mjuklanda. Men riskerna ökar hela tiden, ju högre inflationen stiger och Feds svar.

Den amerikanska ekonomin är på väg mot en betydande avmattning och det blir svårare att mjuklanda. och den “mjuka landningen” blir svårare att uppnå. “Penningpolitiken är ett trubbigt instrument, inte ett kirurgiskt verktyg”, konstaterar Hooper.

Ekonomen Kenneth Rogoff påpekade i april att en amerikansk recession, särskilt om den utlöstes av en räntehöjningscykel, kan minska den globala importen med stora risker på finansmarknaderna.

ANNONS

Senaste nytt

Höjningskarusell med ränta

Europeiska centralbanken bekräftade förra veckan att den vill höja sin styrränta med 25 punkter i juli, men fick sedan kalla till ett akut penningpolitiskt möte på onsdagen då obligationsräntorna steg för många regeringar i euroområdet.

ANNONS

Stephane Monier, investeringschef på Banque Lombard Odier, sa till CNBC på onsdagen att ECB:s beslut att hålla ett oplanerat möte före Feds tillkännagivande skickar en intressant signal.

Att Europa och de ekonomiska besluten i eurozonen kommer att påverkas av Feds beslut är tydligt, inte minst på grund av att dollarn genom räntehöjningar kommer att stärkas gentemot euron, vilket i sin tur skulle elda på den europeiska inflationen.

Det är en förväntan som kan driva fram ännu högre räntehöjningar hos ECB. Många investerare väljer nu bort risktillgångar och placerar i stället sina pengar i dollarn, som har ökat avsevärt.

Dollarn blir därför bara starkare. Geoffry Yu, marknadsstrateg på EMEA, tror att det kommer att fortsätta så. “Den amerikanska ekonomin är mycket mindre känslig för finansiell åtstramning genom växelkursen jämfört med handelstunga ekonomier som Schweiz, Japan och euroområdet” säger Yu.

“Globala råvaror är prissatta i dollar så för dem är en stark dollar inte alls bra.”

Yu tror att ECB, den schweiziska centralbanken och Bank of England kommer att strama åt ytterligare för att stödja sina egna valutor. Det kan i sig skapa en bättre balans, men de flesta förvaltare kommer fortsatt att vilja hålla sig exponerade mot dollarn.

Minskade globala vinster

Förutom att vi eventuellt står inför global lågkonjunktur finns det en mer långsiktig tendens att ta hänsyn till, nämligen att vinster som andel av BNP kommer att minska, något som investerare kommer att behöva ta hänsyn till.

ANNONS

Guy Stear, chef för tillväxtmarknader och kreditforskning på Societe Generale konstaterar i en kommentar till CNBC att den trenden, som har hållit si sig i 25 år, nu kommer att vara över. Det som Stear kallar för ”vinstrecession” är en mer självklar utveckling än att det blir lågkonjunktur, konstaterar han. Högre energi- och insatskostnader, högre löner och en mindre globaliserad marknad är de bakomliggande skäl Stear anger.

Läs också:

Jefferies: Nu chockhöjer Fed räntan

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS