Tradera är svenskt igen. Efter att ha ägts av amerikanska Paypal köps nu techbolaget av ledningsgruppen. Breakit berättar auktionssajten köps för en hemlig summa.

ANNONS

”Vi köper in oss med våra besparingar och med lån”, säger Traderas vd Stefan Öberg. 

Stefan Öberg blir största ägare, men finanschefen Irene Werge, teknikchefen Patrik Akselsson, sälj- och marknadschefen Pierre Norberg och produktchefen Daniel Wiskman går också in som delägare i Tradera.

Fortsätter som kund hos Paypal

Så hur blir det nu med betalningslösningar för det nya svenskägda Tradera? Enligt vd Stefan Öberg fortsätter man att använda Paypals produkter, men som kund. Han vill inte berätta om de slutit avtal med Paypal om att binda. Inte heller vill ha säga om Tradera i framtiden kommer att använda Klarna som betalningslösning.

”Vår vision är att det ska vara lika lätt att handla second hand som att handla nytt”, säger Stefan Öberg enligt Breakit.

”Det ska vara lika lätt att sälja hos oss som att panta burkar”, säger han.

Tradera satsar på utlandet

Enligt den nya svenska ledningen ska man satsa på utlandsmarknaden – men försiktigt.

”Vi har ingen krigskassa på 50 miljoner för att slå på stora trumman i Tyskland”, säger Stefan Öberg. ”Istället ska vi ta det organiskt, göra det möjligt att handla i hela Europa och se vart det lyfter.”

Daniel Ek teknikchef

Tradera har funnits länge på marknaden, sajten grundades av Kaplans Auktioner 1999. Från att från början ha varit en auktionssajt utvecklades det till en e-handelsplats för både nya och begagnade varor, till både fast pris och på auktion.

Spotifys grundare Daniel Ek var teknikchef för sajten under en period, och Avitos grundare Jonas Nordlandefanns också i företaget ett tag.

ANNONS
ANNONS

Sajten köptes upp av Ebay 2006, och när Ebay 2015 delades i två fristående bolag följde Tradera med i det som blev PayPal.

Läs även: Bitcoin större än Paypal – en bit upp till Mastercard och Visa [Dagens PS]

Läs även: Klarna i ny allians med konkurrenten Stripe [Dagens PS]