Dagens PS

Torkan har kommit till EU – Spanien hårdast drabbat

Spanien är hårt drabbat av torka
Spanien är hårt drabbat av torka. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 11 maj 2023Publicerad: 11 maj 2023

Flera decennier tidigare än väntat har vi nu redan hamnat i Europas torkdrabbade framtid. Spanien är än så länge hårdast drabbat av torka, men fler kommer drabbas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I södra Spanien slåss man om vattenresurser och eftersom vädret allt oftare blir extremt varmt och torrt kommer vattenbråk troligtvis sprida sig till fler regioner, det rapporterar Bloomberg.

Vattennivån sjunker och kanaler torkar

I byn Letur, i en av Europas torraste regioner i Södra Spanien, har ett nätverk av diken som grävdes på medeltiden möjliggjort odling av tomater, olivträd och lök.

Nu hotas dock odlingarna i Letur av den torka som sprider sig över Europa. I åratal har det invecklade dik-systemet hållit byns åkrar fuktiga, men nu börjar byns 200 bönder oroa sig.

I många av Spaniens jättelika dammar börjar vattennivåerna sjunka och kanaler som byggdes på 1970-talet för bevattning av regionen har börjat torka ut.

ANNONS

Senaste nytt

Oroar sig för sitt vatten

En del av Leturs bönder oroar sig nu för att industriodlingar i närheten, som använder moderna bevattningssystem för odling av vattenslukande grödor som vattemnelon och sallad, ska börja använda byns vattensystem.

“Jag är orolig att när de får slut på vatten kommer de att hämta vårt.” säger Luis López, olivbonde i Letur, till Bloomberg.

ANNONS

Spanien har upplevt mer allvarlig torka under längre tid än andra stora ekonomier i Europa, närheten till Afrika gör att heta luftströmmar från Sahara sveper över landet.

Spanien – Europas brödkorg

Men, i Europa är det inte bara Spanien som håller på att bli varmare än vad som är normalt. Vattenkampen i Letur förebådar vilka konflikter som kommer utspela sig på fler håll.

Det som händer inom Spaniens jordbruksindustri kommer märkas i hela regionen eftersom Spanien är en viktig källa till matvaror för Europa.

“Spanien är Europas brödkorg och bristen på vatten där, bristen på jordbruksproduktion, är en fråga om överlevnad”, säger Nathalie Hilmi, miljöekonom vid Centre Scientifique de Monaco, till Bloomberg.

45 procent av världens olivolja

Spaniens produktion av olivolja står för 45 procent av världens utbud och den här säsongen kommer produktionen sannolikt halveras.

Enligt Gabriel Trenzado, chef för jordbruksindustrigruppen Cooperativas Agro-alimentarias de España, väntas Spaniens produktionen av spannmål som korn och vete minska med hela 60 procent.

ANNONS

Något bättre på andra håll

I andra delar av EU är inte situationen lika svår, enligt prognos kommer spannmålsskörden som helhet återhämta sig med cirka 7 procent från förra säsongen.

I EU:s största spannmålsproducent, Frankrike, har nederbörden förbättrats sedan torrperioden i vintras och i Tyskland har sådd av korn och sockerbetor försenats då de haft den regnigaste marsmånaden sedan 2001.

I hela EU måste bönder kämpa med att vädret inte bara är torrare utan också mindre förutsägbart, det skriver Bloomberg.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Spanien: Polisen slår till mot olagliga brunnar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS