Dagens PS

Topplistan: Aktierna som inlett börsåret bäst

Rune Anderssons Dalaenergi har lyft 72,3 procent för året tack vare budet som kom i början på april. Men två andra bolag har gått ännu starkare sedan årsskiftet visar Avanzas topplista.
Rune Anderssons Dalaenergi har lyft 72,3 procent för året tack vare budet som kom på bolaget i början på april. Men två andra aktier har gått ännu starkare sedan årsskiftet visar Avanzas topplista.(Foto: Erik Mårtensson/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 06 apr. 2024Publicerad: 06 apr. 2024

Elva svenska bolag har stigit mer än 50 procent på Stockholmsbörsen sedan årsskiftet. Toppaktien är upp hela 145 procent visar statistik från Avanza.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Breda börsindexet är upp drygt 7 procent sedan 2024 startade. Men de bästa svenska aktierna, med ett bolagsvärde över 1 miljard kronor, är upp betydligt mer än så.

Avanzamiljonärerna har prickat rätt

Det visar Avanzas statistik över årets kursvinnare hittills.

Ett bolag på topp tiolistan är försvarsbolaget SAAB (börskurs SAAB) som stigit 57,7 procent sedan nyår. SAAB har haft en stark kursresa senaste åren till följd av kriget i Ukraina och nu på senaste Sveriges NATO-inträde.

Noterbart är att bolaget också tillhörde ett av de mest köpta bolagen bland Avanzas miljonärer i mars.

En annat populär aktie bland Avanzamiljonärerna som också återfinns på årets vinnarlista är lastbilsföretaget Traton (börskurs Traton). Bolaget intar en femteplats med en utveckling på 67,9 procent.

ANNONS

Senaste nytt

Nagelsvampbolaget ohotad etta

På tredjeplats återfinns det Rune Andersson kontrollerade Dalaenergi (börskurs Dalaenergi) som startade april med att få ett bud på sig som fick kursen att lyfta 72,3 procent för året.

ANNONS

Tvåa på listan är ITAB (börskurs ITAB) som sysslar med butikslösningar och butiksinredning. Bolaget, som grundades när entreprenören Tord Johansson avslutade sitt examensarbete på ITAB, en neonrörstillverkare, i slutet av 1970-talet, är upp 85,9 procent under årets innevarande handel.

Ohotad i topp på listan, med en uppgång på 145 procent sedan årsskiftet, är läkemedelsbolaget Moberg Pharma (börskurs Moberg Pharma).

Bolaget står inför lansering av sin läkemedelskandidat MOB-015 som de siktar på att göra till det ledande behandlingsalternativet för nagelsvamp globalt. Marknadsgodkännandet är på plats, och bolaget har också stärkt sin organisation inför lanseringen.

Hela topplistan över årets kursvinnare finns att ta del av hos Avanza här.

Läs mer:

Pharma vinnare och förlorare – januaris bösta och sämsta aktier. Dagens PS

Här är börsens vinnarbranscher i mars. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS