Dagens PS

Tillväxtmarknaders kreditbetyg uppåt igen efter många svåra år

kreditbetyg
Egypten är bland de länder som ser ut att få bättre kreditbetyg. (Foto: Amr Nabil/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 22 maj 2024Publicerad: 22 maj 2024

I över ett decennium har kreditrankingsinstitut som Moody’s, Fitch och S&P Global nedgraderat tillväxtmarknaders kreditbetyg på löpande band. Men nu ser trenden ut att ha vänt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Sedan 2020 har långt över 60 procent av alla betygsåtgärder varit negativa. År 2024 har 70 procent varit positiva”, säger Aaron Grehan på Aviva Investors till Reuters.

Han beskriver det som ett “definitivt skifte” som också har sammanfallit med ett kraftigt fall i de premier som tillväxtmarknader har fått betala för att låna.

Turkiet och Egypten rycker upp sig

Bland de stora utvecklingsländer som ser ut att få sitt kreditbetyg uppgraderat finns Turkiet och Egypten, några av de mest plågade länderna inom ämnet det senaste decenniet.

Turkiet har redan uppgraderats och ser ut att uppgraderas snart igen, efter att landet börjat ta tag i sitt inflationsproblem på ett direkt sätt. Egypten ser ut att undvika hot om konkurs efter samarbete med den Internationella valutafonden (IMF).

“För vissa länder handlar det om utgångspunkten. Kreditrankinginstitut tenderar dock att vara långsamma, så det tar dem ofta mycket tid att ge uppgraderingar”, säger Eldar Vakhitov, analytiker på M&G Investments till Reuters.

100 procent negativa kreditbetyg under Covid

Utvecklingsländernas ranking är dock i snitt en grad lägre än för tio år sedan, men många hoppas nu att botten är nådd, vilket statistiken tyder på. Nu är de flesta kreditförändringar positiva, under Covid-pandemins första år var 100 procent negativa.

ANNONS

Det är dock inte helt säkert att det infinner sig en positiv långsiktig trend. Samtidigt växer nämligen utvecklingsländernas skulder till rekordnivåer – notan måste betalas för all stimulans under Covid-pandemin och de stigande energipriserna efter Rysslands invasion av Ukraina.

Nedgraderingarna har inte slutat helt heller – Kina har varnats av både Moody’s och Fitch, och Israel blev nedgraderade för första gången någonsin på grund av kriget i Gaza..

Läs även: Tillväxtmarknader fortfarande heta (Dagens PS)

Läs även: Experterna: Indexfonder ingen bra strategi på tillväxtmarknader (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS