Dagens PS

Tiden för rekordvinster över – eldar på inflationen

Tiden för rekordvinster snart över – inflationen stannar av
Lael Brainard, vice ordförande i Federal Reserve, har antytt att företagens rekordvinster ökar inflationen. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 25 nov. 2022Publicerad: 25 nov. 2022

Under de senaste åren har många företag gjort rekordvinster. Inflationen urholkar hushållens köpkraft, och tiden då företagen kunnat lägga på mer än nödvändigt för att täcka kostnaderna är förbi.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Inflationen i Sverige låg i oktober på 9,3 procent, den högsta siffran på 14 år. De senaste åren har många företag gjort rekordvinster trots pandemi och krig.

Eldat på inflationen

Det har gett upphov till teorin om “greedflation”, att företagen lägger på mer än nödvändigt för att täcka sina ökade kostnader, och därmed eldat på inflationen.

Nu ser det ut som att den tiden snart är förbi enligt Business Insider.

“Företag har lagt över de högre kostnaderna på kunderna”, säger Paul Donovan, chefsekonom på UBS enligt Business Insider. “Men de har också utnyttjat läget för att öka vinstmarginalerna.”

ANNONS

Senaste nytt

Bensin på brasan

Det finns inga bevis för att “greedflation” faktiskt är verklighet, men i september säger Federal Reserves vice ordförande Lael Brainard att vinstmarginalerna “har stigit betydligt mer än den genomsnittliga lönen företagen betalar sina arbetare”.

Hennes uttalande har tolkats som om Fed noterat att de rekordhöga vinsterna företagen gjort är som bensin på brasan när det gäller inflationen, och att banken tänker motverka trenden genom att minska konsumenternas efterfrågan.

ANNONS

Rekordlågt förtroende

I USA är förtroendet för företagsledare rekordlågt. Business Insider skriver att många företagsledare har skrutit med att de höjt priserna mer än vad som är nödvändigt för att täcka högre kostnader.

Nu är det ett annat ljud i skällan. Trots starka rapporter går nu företagsledarna ut och konstaterar att det finns tydliga tecken på att konsumenterna drar åt svångremmen.

Ännu tajtare svångrem

Om inflationen är fortsatt hög blir det ännu värre.

“Inflationstrycket kommer att påverka och fönstret när man enkelt kan flytta över kostnadsökningar till konsumenten håller på att stängas”, säger Craig Erlam, senior marknadsanalytiker på OANDA enligt Business Insider. 

Läs även: Stefan Ingves i gräl med chefsekonom 

Läs även: Uppmaningen: Anmäl matindustrins fula trick 

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS