Techaktierna på Nasdaq Composite är ner 50 procent eller mer. Nästan 40 procent av företagen i sektorn är på halva värdet eller mindre jämfört med årets högsta notering.

ANNONS

”Ekon av dotcomkraschen”, skriver Bloomberg om teknologiaktierna som sjunker som stenar.

Det är ungefär fyra av tio företag inom Nasdaq Composite Index som nu ser sitt marknadsvärde halveras. Majoriteten av sektorn är i en ordentligt björnmarknad enligt Jason Goepfert, forskningschef hos Sundial Capital Research.

Han anser att det inte finns några tvivel om att investerarna nu säljer först för att försöka räkna ut resten senare.

Techaktier rasar – sektorn på topp

Bloomberg skriver att så många företag inte har fallit så mycket sedan dotcombubblan brast. Och det är medan sektorn i sig är närmare en topp än på länge.

”Värderingarna är historiskt höga, företag tar in miljarder baserat på älvstoft, och Fed signalerar åtstramningar”, säger Jason Goepfert. ”Allt det här gör investerarna rädda för att vi är på vippen att upprepa 1999-2000”.

Feds besked skakar om

Sedan årets början har techaktier varit under press. Efter att USA:s centralbank släppte protokollet från sitt senaste möte i onsdags förvärrades läget. Tidigare och snabbare höjningar av räntan tyder på tuffare tag tidigare än förväntat. Techaktier, vars höga värdering blir svårare att motivera i vid räntehöjning, dumpades snabbt.

Under onsdagen sjönk Nasdaq Composites index med 3,3 procent, den värsta dagen sedan februari i fjol.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Hökaktiga Fed-ledamöter sänker kryptovalutor [Dagens PS]

Läs även: Goldman Sachs: Därför ska du köpa aktier i januari [Dagens PS]