Dagens PS

Swedbank: Vädret ger "klipp-läge" i aktien

Swedbank gillar hur vädret har utvecklat sig under kvartal två och ser chans till ett "klipp" i den svenska trädgårds-aktien.
Swedbank gillar hur vädret har utvecklat sig under kvartal två och ser chans till ett "klipp" i den svenska trädgårds-aktien. (Foto: Johan Nilsson/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 12 juni 2024Publicerad: 12 juni 2024

Det fina försommarvädret i Europa och Nordamerika ger chans till ett aktieklipp i Investor-aktien tycker Swedbank som behåller köprådet utan att trimma riktkursen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I ett femårsperspektiv har Husqvarna (börskurs Husqvarna) där Investor (börskurs Investor) är största ägare stått still. Men en närmare titt på kursgrafen för senaste tre månaderna ger en uppgång på drygt 8 procent.

“Väderfaktorer mycket viktiga”

Kanske är det en effekt av allt fler investerare blickar mot sommaren och de trädgårdstider där Husqvarnas produkter kommer väl till pass?

För Swedbank, som uppdaterat sin analys för aktien, är vädret i alla fall en nyckelfaktor för Husqvarnas tillväxt.

“Väderfaktorer som temperatur och nederbörd är mycket viktiga försäljningsfaktorer för Husqvarnas försäljning under Q2 och Q3 och vädret för april och maj ger en viss indikation för den potentiella försäljningen. Temperaturerna var något högre i nyckelregionerna i både Europa och Nordamerika för båda månaderna, men det har också regnat något mer jämfört med föregående år i nämnda regioner”, skriver Swedbanks analytiker Johan Eliasson.

Swedbank konstaterar också att även om några veckor återstår av kvartal två så har försommaren förmodligen varit positivt för gräsklippare, medan efterfrågan i bevattningsverksamheten i affärsområdet Gardena kan tänkas vara något svagare.

Konkurrentrapport ger chans till aktieklipp

Gräset är inte alltid grönare på andra sidan Atlanten men en annan positiv faktor för Husqvarna-aktien är enligt Swedbanks analys utvecklingen för en av bolagets större konkurrenter i Nordamerika.

ANNONS

“Den amerikanska konkurrenten Toro kvartalsrapporterade förra veckan, vilket fick aktien att stiga, främst eftersom siffrorna fick blankare i aktien att släppa greppet. Toro:s verksamhet mot bostadsägare, som konkurrerar med Husqvarna, växte med 26 procent i årstakt; men om man justerar för Husqvarna-affären som Toro har vunnit hos gör-det-själv-återförsäljaren Lowe’s, var Toro:s intäkter från bostadsägare oförändrade i årstakt”, skriver Swedbank.

Husqvarna handlas i skrivande stund för strax över 89 kronor.

Swedbank har sedan tidigare en köprekommendation på aktien vilket storbanken nu upprepar. Riktkursen är satt till 100 kronor jämnt.

Läs mer:

Husqvarnas tysta revolution: Åkergräsklippare på el. Dagens PS

Husqvarna biter i gräset – faller på rapport. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS